"Det är under sommaren fritidsgården behövs"

Insändarskribenten undrar vad ungdomarna ska göra under sommaren när fritidsgården stängs. (Arkivbild)

Insändarskribenten undrar vad ungdomarna ska göra under sommaren när fritidsgården stängs. (Arkivbild)

Foto: Helena Landstedt/TT

Insändare2023-05-07 10:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kultur och fritidsnämnden har gått bananas i Vingåker. Fritidsgården i Vingåker skall hålls stängd mellan veckorna 27 och 30. Motiveringen är att kultur och fritidsnämndens budget medger i nuvarande omfattning inte utökade öppettider.

Tror ni verkligen att detta beslut spar pengar för Vingåker kommun?

Beslutet att hålla fritidsgården stängd i sommar får självklart negativa konsekvenser och ungdomar kommer att fara illa i samhället. Studier visar att varje ungdom på fritidsgårdar kostar cirka 2 500 kronor per år medan varje ungdom på ett ungdomshem eller behandlingshem kostar cirka 1 800 kronor per dag. 

Fritidsgården har en främjande och utvecklande roll i samhället och i ungas liv. Om man kunde hjälpa ungar i ett tidigt stadium, innan de hamnar i kriminella gäng, innan de fastnar i narkotikamissbruk, innan de begår första rånet och innan de tar livet av sig, hur mycket pengar kunde fritidsgården spara för kommunen?

Satsa på fritidsgården, den fria formen på fritidsgården underlättar och stimulerar ungdomarnas möten i en trygg och välkomnande miljö och kan bli basen för förändring.

Det är politikernas ansvar att se till att fritidsledarna får en aktiv roll i den politiska offentligheten och får en högre status i Vingåkers kommun. 

Fritidsgården behövs mer än någonsin under sommaren då skolorna är stängda. I en tid då kriminalitet ökar och gärningsmännen blir allt yngre stänger vi fritidsgården. Frågan till kultur- och fritidsnämnden blir, vad ska dessa ungdomarna göra under sommaren då ni stänger fritidsgården?