Det är bara markägarna som kan skydda sin skog

Det gör mig verkligen oroad när Miljöpartiet bara går fram med att skydda mer skog, där man inte får göra någon insats för att ta bort angripna träd. Skriver Urban Widholm.

Det gör mig verkligen oroad när Miljöpartiet bara går fram med att skydda mer skog, där man inte får göra någon insats för att ta bort angripna träd. Skriver Urban Widholm.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Insändare2021-02-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till signaturen "Bo Karlsson (barkborre)" publicerad den 13/2.

Jag som f.d. skogsägare känner mig lite överkörd av Ditt ironiska inlägg i k.kuriren den 13 februari.

När vi pratar om så viktiga saker som skador av granbarkborre, tycker jag att vi skall föra diskussionen på ett normalt plan. Jag är helt klar över hur du som biolog resonerar, men är det verkligen så, och hur skall det omsättas i praktiken. Vi har ett bestånd som är fyrtioåtta år, vi har själva planterat det, och nu har det drabbats av granbarkborre till uppskattningsvis trettio procent av både nya och gamla skador. Det är cirka två hektar med en tillväxt på 11 m3sk per år.

Vi har fått dispens för att slutavverka, vi kan inte spara grupper med torr gran i detta område, det måste ju planteras så fort som möjligt på den produktiva marken anser jag, och Du Bo vet lika bra som jag att alla kan inte avverka och få virket bortforslat under maj juni och juli.

Anledningen att jag inte tror på att spara torra träd för att gynna borrens fiender är att vi har ett reservat på cirka 35 hektar som gränsar till vår mark, där Du Bo Karlsson redan för 15 år sedan på en vandring där, berättade för oss att diverse fiender till barkborren skulle klara av att ta dö på borrarna. Det har inte tagits bort en enda torr gran där under alla dessa år, som skulle vara till skydd för som Du uttrycker det marodörer till barkborrarna, men likväl är alla granar angripna och döda av borren, hela området är helt förstört.

Det som tidigare var skyddat av markägaren, och så fint att vandra i. Det gör mig verkligen oroad när Miljöpartiet bara går fram med att skydda mer skog, där man inte får göra någon insats för att ta bort angripna träd, nej då får man vänta på att barkborrens fiender skall hjälpa till, vilket inte inträffar. Nej, det är bara markägaren som kan skydda sin skog.

Sen är det så att skogsägaren jagas av länsstyrelsen, skogsstyrelsen och staten för att komma åt gammal skog som ska bli skyddad, och följden blir att skogsägaren avverkar den för att slippa få reservat, där man inte kan rå över barkborreskador, det är en väldigt tråkig cirkus som är igång.