I Katrineholms kommun ska vi ha ett hållbart arbetsliv genom stärkt arbetsmiljöarbete och ett högt medarbetarengagemang. Med fokus på glädje, hälsa, arbetsmiljöarbete och värdegrundsarbete ska frisknärvaron öka. Vårt mål är att halvera sjukfrånvaron.
Men det är inte bara jobbet som påverkar hur vi mår.
Cirka 80 % av kommunens anställda är kvinnor och många av dem är i åldern 40-60 år. De har en högre sjukfrånvaro än män och sina yngre kvinnliga kollegor.
Att kvinnors hälsa påverkas av klimakteriet under övergångsåldern är inget nytt men pratas för lite om. Många drabbas av sömnsvårigheter, värk i kroppen eller ofrivillig viktuppgång vilket även kan påverka förmågan att orka med sina arbetsuppgifter.
Vi har med stort intresse läst om Partille kommun och Apoteket Hjärtat som klimakteriesäkrat sina arbetsplatser. De har genom utbildning av chefer ökat kunskapen om klimakteriet för att kunna bemöta de problem som kan uppstå samt göra anpassningar för att möjliggöra medarbetares förmåga att orka med arbetsdagen.
Kvinnor mellan 40-60 år har fått utbildning om övergångsålderns olika symptom och om var man kan få hjälp eller vad man kan göra själv för att mildra besvären.
Vi tror att detta kan bidra till friskare medarbetare och en ökad frisknärvaro. Därför har vi gett personalavdelningen i uppdrag att djupare studera de exempel på klimakteriesäkrade arbetsplatser som finns och komma med förslag på hur vi kan införa det även i Katrineholms kommun.
Jämställdhets-, jämlikhets- och mångfaldsarbetet ska hållas levande och genomsyra kommunens personalpolitik.