De ständiga problemen på våra återvinningsstationer

Insändarskribenten lyfter problemet med nedskräpningen vid återvinningsstationerna. Här en bild från Vallavägen tagen 1 december.

Insändarskribenten lyfter problemet med nedskräpningen vid återvinningsstationerna. Här en bild från Vallavägen tagen 1 december.

Foto: Rebecka Jonsson

Insändare2021-12-07 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har precis nu besökt en av våra återvinningsstationer – Margretehillsgatan. Där var lika vidrigt som på Vallavägen och Backavallen. Som vanligt fanns svarta sopsäckar noga hopdragna med snöre. Samma säckar varje söndagskväll jag har besökt denna station. Dessutom diverse matrester, apelsinskal m.m. Här låg också trasiga lastpallar med buntband av stål så det var svårt att ta sig fram till behållaren för plast. Synd om alla oss som sorterar och slänger vårt avfall på rätt sätt. Tänk om alla gjorde som de dåliga exemplen ovan. Då skulle staden snart vara totalinvaderad av stora feta råttor, större än de man tvingas väja för på Vallavägen.  Är det ett sådant här samhälle vi vill ha? Vill vi tillbaka 1700-talets stinkande misär? 

Många ställer sina kartonger nedanför återvinningsstationen av ren lättja. Jag har läst många namn med fullt synliga adresser på dessa. 

Kan man inte ta kontakt med dessa namngivna och lämna en böteslapp till dem så blev det kanske lite framkomligare? Kan man inte ordna tydlig skyltning – stora skyltar – om vad som gäller samt sätta upp kameror som tar bra bilder? Kameror brukar vara avskräckande.

Tråkigt är allt bråte som bärs dit – möbler, bildelar, bildäck, mikrovågsugnar, kaffekokare, trasiga lampor mm. Äckligt med de ruttna matvaror som ibland även stoppas i containrarna. Det finns ju soptunnor och sopnedkast och gröna påsar. 

Jag blir lika frustrerad varje gång jag anländer till återvinningsstationen, så trött på dessa illojala katrineholmare. Det är några hundra som missköter sig. Ska det vara så himla svårt att bötfälla dem? Trodde man kunde bli dömd för miljöbrott men lagstiftningen omfattar tydligen inte dessa skräpstationer.