De gamla och datorerna

En grupp som nu börjar uppmärksammas är de äldre som inte har förmått att ta steget in i dataåldern. 
Skriver Antti Motvall.

En grupp som nu börjar uppmärksammas är de äldre som inte har förmått att ta steget in i dataåldern. Skriver Antti Motvall.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2020-10-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Digitaliseringen av samhället går vidare i oförminskad takt. Det finns stora vinster att göra i förbättrad produktivitet, både i företag och förvaltningar. Information av betydelse når snabbt och bekvämt ut till dem som behöver få det. Vi har fått ökade möjligheter att upprätthålla goda kontakter med släkt och vänner, här och i utlandet. Men alla är inte med på det digitala tåget.

Det uppskattas att drygt en miljon av Sveriges invånare lever i digitalt utanförskap. De har varken dator, surfplatta eller smartphone. Ytterligare en allvarlig segregation i samhället har utvecklats under de senaste decennierna. En grupp som nu börjar uppmärksammas är de äldre som inte har förmått att ta steget in i dataåldern. Vad är det som gör deras situation svår?

Många gamla personer saknar enligt min erfarenhet en eller flera av följande förutsättningar: De har inte längre nyfikenhet och mod nog att vilja ge sig in på ett okänt område, trycka på okända knappar och våga kasta sig ut på nätet. De har inte längre tillräckligt bra minne för att kunna lära in och komma ihåg ett antal procedurer och knappval.

De har kanske i vissa fall inte heller råd att köpa dator, padda eller smartphone och dessutom betala för abonnemang, virusskydd och back-up service. Barnen kanske dessutom avråder dem eftersom de inte längre anses ha tillräckligt stor försiktighet och vaksamhet mot eventuella bedrägeriförsök. Vissa har kanske ingen närstående på orten som kan rycka in och hjälpa till när det behövs.

En öppen fråga: Fyrtiotalisterna är ju en stor grupp där digitaliseringen kanske hittills har kommit ganska långt. Men vad händer när de börjar åldras, bli dementa, tappa vaksamheten mot bedrägerier? Går de från att vara digitaliserade till att inte längre kunna vara det? Blir det som med bil och körkort, barnen övertalar dem att sluta köra? Och vad kommer det att betyda för alla de aktörer i samhället som förutsätter att alla människor har dator?

Slutsats: Samhället måste ha beredskap för en situation där digitaliseringen fortsätter att vara en bra bit från hundraprocentig.