Centerpartiet varit med i städavtalets beslutprocess

Det blir spännande att läsa Centerpartiets budgetförslag där pengarna ska räcka till "allt och alla.” Skriver Anneli Hedberg (S) och Helena Gärtner (M).

Det blir spännande att läsa Centerpartiets budgetförslag där pengarna ska räcka till "allt och alla.” Skriver Anneli Hedberg (S) och Helena Gärtner (M).

Foto: Janerik Henriksson / TT

Insändare2020-09-12 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Victoria Barrsäter: S och M prioriterar en god ekonomi" publicerad 8/9.

Victoria Barrsäter vill få läsarna att tro att Centerpartiet föreslagit att kommunen ska lägga mer pengar på städning. Och att de föreslagit att vi ska att upphäva städavtalet i förtid. Det är inte sant. 

Service- och tekniknämnden där även Centerpartiet är representerat har haft regelbunden uppföljning av nuvarande avtal och ingen politiker har föreslagit fler åtgärder än de som genomförts; regelbunden kontroll, vitesutdömanden, beslut om att inte förlänga nuvarande avtal och att upphandla ny städentreprenör.

Kostnaderna för städningen ligger ute i varje nämnds rambudget och om bildningsnämnden vill köpa mer städning så är det fullt möjligt. 

Kommunen beslutar om kvalitetsnivån på städningen byggt på vad de olika förvaltningarna ser för behov och följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer. 

Företag lämnar in anbud utifrån det och de företag som kan visa att de kan uppfylla kraven vinner upphandlingen. Det är företaget själva som ansvarar för personalplaneringen för att uppfylla avtalets krav. Att nuvarande entreprenör inte lyckats leva upp till avtalet trots regelbunden kontroll och skärpta krav är oacceptabelt och därför tar nya entreprenörer över om några veckor.

Barrsäter ställer även hypotetiska frågor om vad kostnaderna för sjuk personal och en undermålig arbetsmiljö för personal och elever samt vad en nytt coronautbrott skulle vara.

Det är väl känt att det innebär stora kostnader och lidande för både samhälle och individ och det är därför vi ställer höga krav på städrutiner och förväntar oss att företagen som har uppdraget lever upp till överenskommet avtal. Hade det varit så illa som Barrsäter målar upp hade Folkhälsomyndigheten uppdaterat sina riktlinjer, många fler viten utdömts och avtalet hade upphävts.

Det blir spännande att läsa Centerpartiets budgetförslag där pengarna ska räcka till "allt och alla.”