"Centerpartiet släppte in SD i stugvärmen"

Insändare 10 december 2021 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tre företrädare för Centerpartiet har bemött min kritik mot Centerns agerande i samband med budgetomröstningen med att påstå att jag ”älskar att hata Annie Lööf och Centerpartiet.” Det är helt fel. Jag älskar att älska Annie Lööf och Centerpartiet. Men det går ju inte, så som de beter sig. 

Mina tidigare svärföräldrar var småbönder i Västerbottens inland. Där röstade de flesta på Centern. Då var Centerpartiet ett folkrörelseparti, som ställde upp för både folk och bygd. Det var då det. För snart tio år sedan utarbetade partiet ett idéprogram. Det präglades av en extrem fokusering på individen och individens rätt. Efter tre veckor av oförsonlig intern kritik mot förslaget till nytt idéprogram tvingades partiledningen med Annie Lööf i spetsen att ta avstånd från det mest spektakulära i det omdiskuterade dokumentet, t.ex. månggifte och slopad skolplikt.

Centern vill vara ledande i miljöfrågor, samtidigt som de vill att skogs(träd)ägarna ska ha mindre förpliktande krav från staten. Det lär ju inte bidra till ökad biologisk mångfald. Tvärtom hotar det utsatta arter.

Men Centern förtjänar respekt för en ståndpunkt: Att hålla SD utanför allt politiskt inflytande. Och hur har det gått? I tidningarna och på tv kan man i dagarna se ledande personer i SD le stort och brett, ofta med ett höjt glas i handen. De jublar över att de nu fått komma in i stugvärmen, tack vare att deras budgetalternativ vann. Hur gick det till, vem släppte in dem i värmen? Centerpartiet!

Rubriken för Centerföreträdarnas motinlägg var ”C röstade på sin egen budget – inte på någon annans”. Det var just det! Om man röstar på sin egen budget, trots att man vet att det kommer att leda till det man minst av allt vill, nämligen att ge SD inflytande, varför i all sin dar gör man det?

Det ledde ju dessutom till att de förlorade fördelar som de tidigare kommit överens med regeringen om. Eller var det viktigare för Drottning Annie i Mittens Rike att knäppa Magdalena Andersson på näsan, för att hon uppträtt anständigt och pratat med V? Sådant gör man inte ostraffat i Mittens Rike. Drottningens bud ska lydas.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa