Budgeten sprack efter tre månader!

Insändarskribenterna menar att under valet 2018 lovade både S o M att inte bygga en ny bandyhall.

Insändarskribenterna menar att under valet 2018 lovade både S o M att inte bygga en ny bandyhall.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Insändare2019-09-26 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Katrineholm har oppositionen KD, C, MP, L , V och SD inte samma möjligheter till ekonomiska utredningar inför budgetmötet.

Det står helt klart efter måndagens kommunfullmäktige. KD efterfrågade svar från kommunalråden Göran Dahlström (S) och Christer Sundqvist (M). Det skriftliga svaret vi fick var följande: - ”alla partier har samma utgångsmaterial att tillgå när partiernas budgetunderlag tas fram. Alla partier har samma förutsättningar och underlag”. Så står det i svaret, men Dahlströms muntliga svar var raka motsatsen. Det är skillnad på de som styr och de sitter bredvid.

Nya ledamöter från politiska partier efterfrågar en större insyn och förståelse för kommunens kostnader mot de politiska målen. Socialdemokraterna och Moderaterna har beslutat i sin kommunplan för fyra år framåt. Detta är majoritetens styrdokument på vad man vill åstadkomma och peka ut riktningen för kommunens utveckling. 

Kommunens budget som fastställdes i november 2018 ger varje nämnd och förvaltning pengar till att utföra verksamhet utifrån kommunens politiska mål och vision. Dahlström (S) betonade att varje nämnd och förvaltning har bara den summan att använda i sin verksamhet, punkt slut. Målen som verksamheten har får inte påverkas. Hur är detta möjligt?

Efter 100 års S-styre i Katrineholm, så inser man att det fortfarande är svårt med budgetering. I mars 2019, alltså cirka tre månader efter antagen budget så verkställer Dahlström (S) ett sparbeting på 20 miljoner kronor i nämnderna. 

Vad var det som hände efter bara tre månader? Har målen ändrats utifrån minskade pengar? Nej, samma mål men mindre pengar. Varför? Visste inte (S) o (M) detta i november 2018?

Det slutar inte där: - i juni 2019 håller majoriteten presskonferens om att bygga en ny ishall på Backavallen för 115 miljoner kronor! Under valet 2018 lovade både S o M att inte bygga en ny bandyhall. Driftkostnaden ökar med tre miljoner kronor per år. Så här håller det på i Katrineholm. Stadsparkens renovering är ett annat ärende. Det blev dubbelt så dyrt. Inga nya ärenden och beslut i kommunfullmäktige på dessa tre nya budgetpåverkande beslut för kommunen.

Vi får ofta höra i budgetdebatten att vi i oppositionen har låtsaspengar (monopolpengar), vi behöver inte ta ansvar. Ge oss då en möjlighet att delta i en bättre budgetdebatt utifrån verklighetsbaserad ekonomi!