Bostaden Àr en mÀnsklig rÀttighet

StÀll högre krav pÄ de som köper fastigheter - stoppa spekulationer och lyxrenoveringar dÀr de som bor inte har rÄd att bo kvar, skriver Rue Lindkvist och Ida Midnattssol, VÀnsterpartiet.

StÀll högre krav pÄ de som köper fastigheter - stoppa spekulationer och lyxrenoveringar dÀr de som bor inte har rÄd att bo kvar, skriver Rue Lindkvist och Ida Midnattssol, VÀnsterpartiet.

Foto: Martina Holmberg / TT

InsÀndare2021-06-01 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Idag Ă€r hyresvĂ€rdarna skyldiga att förhandla fram hyran med HyresgĂ€stföreningen och bruksvĂ€rdessystemet gör att hyran blir likartad för likvĂ€rdiga lĂ€genheter. Men nu Ă€r regeringen beredd att skrota detta demokratiska system till förmĂ„n för marknadshyror. 

Det pĂ„stĂ„s att marknadshyror i nyproduktion skulle sĂ€tta fart pĂ„ bostadsbyggandet av hyresrĂ€tter, men för det finns inga belĂ€gg. Resultatet kan bli det motsatta dĂ„ ett litet lĂ€genhetsbestĂ„nd och en stor efterfrĂ„gan pressar upp priserna pĂ„ hyran, vilket ligger i hyresvĂ€rdarnas intresse. 

Bostadsbristens konsekvenser innebÀr ett segregerat samhÀlle, dÀr fattiga tvingas bo trÄngt. Det Àr svÄrt att utvecklas till en autonom och fri mÀnniska nÀr du som barn inte kan göra dina lÀxor i lugn och ro, nÀr du inte kan bjuda hem vÀnner, nÀr du som ung vuxen mÄste bo kvar med dina förÀldrar och nÀr du vid en separation tvingas stanna i ett hem dÀr du kanske Àr otrygg. Under pandemin har vi dessutom sett att trÄngboddheten ökat smittspridningen.

En bostad borde ses som en social rÀttighet för alla och inte lÀmnas till marknadskrafterna.
Bostaden ska vara en del av vĂ€lfĂ€rden pĂ„ samma sĂ€tt som skola, vĂ„rd och omsorg. 

Vi i VÀnsterpartiet har en politik för detta.

Ta tillbaka det statliga ansvaret, upprÀtta en regional byggplan och ge kommunerna ekonomiskt stöd för byggandet. VÀgrar kommuner bygga - utfÀrda sanktioner. VÀrna allmÀnnyttan!

StÀll högre krav pÄ de som köper fastigheter - stoppa spekulationer och lyxrenoveringar dÀr de som bor inte har rÄd att bo kvar.