Bli inspirerad av perrongen

Camilla tycker att de som planerar att bygga ett hus pÄ torget i Katrineholm ska ta inspiration frÄn taken som finns pÄ perrongen.

Camilla tycker att de som planerar att bygga ett hus pÄ torget i Katrineholm ska ta inspiration frÄn taken som finns pÄ perrongen.

Foto: Camilla.

InsÀndare2022-01-24 07:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

PÄ vÄrt torg bör det finnas möjlighet för folk att trÀffas, handla, eller bara sitta ner och kanske Àta sin lunch. Torget Àr perfekt i storlek och öppenhet nÀr matmarknaden kommer till stan och för restaurangtÀltet under Katrineholmsveckan, men ocksÄ för marknadsknallar, grönsaks- och klÀdförsÀljare och för upptrÀdanden.

En fin fontĂ€n, en mur runtom som skapar rum – dĂ€r skulle en uteservering göra sig bra. Kanske lite lekredskap för att locka barnfamiljer samt trĂ€d och grönska. 

Busstationen Ă€r inte sĂ„ vacker, men om man river den och tar inspiration frĂ„n taken vid tĂ„gperrongerna, lyfter den arkitekturen till busstationen och uppför en ny byggnad i ett plan, med samma takstil och binder ihop torget med jĂ€rnvĂ€gsstationen. Kanske bygga i vinkel? I ena Ă€nden, mot gamla raggarbacken, skulle en restaurang kunna inrymmas. Bussar kan stanna pĂ„ samma stĂ€lle som nu. Vinkeln, förlĂ€ngningen, uppförs lĂ€ngs med backen ner till tunneln sĂ„ att nĂ„gra knallar kan fĂ„ tak över huvudet. 

Det finns sÄ mÄnga vackra torg att fÄ inspiration frÄn. Googla pÄ Wejherowo i Polen. Torget dÀr skulle kunna stÄ modell för vÄrt.