Bevara kyrkans skog i Hälleforsnäs!

Naturskyddsföreningen i Flen vill ha en dialog med Strängnäs stift om skogen i Hälleforsnäs. Bilden är inte från den aktuella skogen.

Naturskyddsföreningen i Flen vill ha en dialog med Strängnäs stift om skogen i Hälleforsnäs. Bilden är inte från den aktuella skogen.

Foto: Vidar Ruud (TT)

Insändare2024-08-24 10:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Naturskyddsföreningen och även invånare i Hälleforsnäs är starkt kritiska mot planer på en skogsavverkning. Den gäller en skog i närheten av Edströmsvallen med beteckningen Flen-Mellösa-Näs 1:156. Skogen har både höga natur- och sociala värden. Den har ett centralt läge och används mycket för promenader, svamp- och bärplockning och är ett populärt utflyktsmål för förskolan. Skogen används också av orienteringsklubben.

Naturskyddsföreningen har anlitat experter för en inventering av växt- och fågellivet. Inventeringen visar att skogen har många arter som behöver skyddas. Här finns också något som blir allt sällsyntare – en skog med en blandning av träd som gran, tall, björk asp, ek, lind och rönn i olika åldrar. Alltså inte det som är så vanligt idag, stora planteringar med bara gran.

Sörmland är en av de regioner som har drabbats hårdast av granbarkborren. Stora delar av landskapet är nu kalhyggen. Vi förstår att det behövs insatser efter granbarkborrens härjningar men de måste ske på ett skonsamt sätt. Det är viktigt att spara de skogar som finns, särskilt en sådan här skog med de värden som vi har redovisat.

Skogen ägs av Svenska kyrkan, närmare bestämt Strängnäs stift. På hemsidan kan man läsa att en del av stiftets miljöarbete är att verka för ett ansvarsfullt skogsbruk. Man ska ”värna sociala, ekonomiska och miljömässiga värden i skogen”. Strängnäs stift försäkrar att ”vi gör stora insatser för att bevara den biologiska mångfalden”.

Vårt bestämda intryck är att stiftet inte lever upp till den ambition som uttrycks här. Det finns alltför många exempel på avverkningar och efterföljande markberedning som är motsatsen till ett ansvarsfullt miljöarbete.

Vi har stor respekt för kyrkans arbete på många områden, till exempel diakonin och andra sociala insatser för att ge människor stöd, tröst och gemenskap. Det borde vara självklart att det synsättet också har en central plats i kyrkans skötsel av sina skogar. En god skogsskötsel ligger rimligtvis i linje med kyrkans värderingar om hänsyn till människors behov. Vi uppmanar kyrkan att avstå från den avverkning som planeras i Hälleforsnäs.

Naturskyddsföreningen hoppas att vi kan få en konstruktiv dialog med kyrkan både om det aktuella ärendet och om skogspolitiken.