Bekymrad över KK:s status som lokaltidning

Katrineholms-Kuriren, Ida Lithell, chefredaktör

Katrineholms-Kuriren, Ida Lithell, chefredaktör

Foto: Niklas Otto Olsson/NTM

Insändare2024-04-12 13:16
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under en längre tid har jag känt mig mycket besviken och bekymrad över Katrineholms-Kurirens allt magrare och magrare innehåll med lokalt innehåll. Tvärtom vad KK påstår i sin marknadsföring – att finnas till för invånarna på orten.

Det är visserligen ganska längesen nu som tidningsinnehållet mer och mer började att likna en länstidnings, men nu domineras papperstidningen av hela uppslag med nostalgifoton, jättelika bilder som tar upp en halv tidningssida, köpta artiklar som kan läsas i varje lokaltidning i Sverige och flera sidor av allmängiltiga reportage om mat, kultur och resor. Förvisso ett intressant innehåll i sig, men inte i en lokaltidning som påstår sig bevaka lokala nyheter för sin läsare. 

Är det då brist på nyheter, saker som händer lokalt – ja, då förstås förutom sportevenemang ner på korpnivå?! Nej, det händer massor av intressanta saker lokalt, det är bara det att vi inte får möjlighet läsa om det i KK. Det hjälper inte att man själv skriver manus och sänder in till tidningen. Det har jag själv upplevt flera gånger! 

Har man då, som i mitt fall, prenumererat på KK alltsedan barnsben då det fanns lokalredaktioner även i Flen och Vingåker, då är besvikelsen begriplig. Dock har jag förståelse för nutidens utmaningar för lokaltidningar som är uppslukade av stora koncerner, men icke desto mindre vill jag uttrycka min avsaknad av intressant lokalt material på de få sidor som KK numera består av. Sluta annars att kalla KK för lokaltidning!

Snart ej längre prenumerant

Chefredaktören svarar:

Hej och tack för din insändare och för det engagemang som genomlyser ditt inspel!

Du har helt rätt i att papperstidningen har blivit allt tunnare med tiden. Den har krympt i takt med att vi har blivit färre på redaktionen, och vi har blivit färre i takt med de ekonomiska förutsättningarna. Så utvecklingen är helt naturlig, vilket är både beklagligt och problematiskt med tanke på vårt viktiga demokratiska uppdrag. 

I en tuff mediebransch med stora utmaningar för annonsaffären är antalet prenumeranter avgörande för hur stor reporterstyrkan kan vara. I dag har vi sju reportrar på plats, plus en sportredaktör och en ledarskribent. Dessa jobbar enkom med lokalt material, och de jobbar stenhårt. Här har kraven hårdnat i takt med branschens utveckling. Och vi ser att fler och fler tar del av vårt material på webben. Den digitala räckvidden har det senaste året ökat med 120 procent. I absoluta tal innebär det att cirka 36 000 fler personer besökte kkuriren.se en genomsnittlig vecka under 2023 jämfört med 2022. Det är vi såklart jätteglada för och arbetar för att förvalta på bästa vis.

Eftersom du har varit med så länge så har du såklart upplevt en helt annan produkt. För oss är det en trygghet att i dag tillhöra en stor koncern. Och vi viker inte en tum från vårt kärnuppdrag, att granska, förklara och berätta om händelser och skeenden i vårt bevakningsområde. Hoppas du hänger med framåt!

Med vänliga hälsningar

Ida Lithell
Chefredaktör Katrineholms-Kuriren