Beslutsfattare –var mer lyhörda för opinionen!

Kära stadsplanerare, politiker och byggare, visa mod och förpassa för all framtid guldhuset på Stortorget till framtida lista över ”byggdrömmarna som aldrig blev av”! skriver signaturen Hopp om förnuft.

Kära stadsplanerare, politiker och byggare, visa mod och förpassa för all framtid guldhuset på Stortorget till framtida lista över ”byggdrömmarna som aldrig blev av”! skriver signaturen Hopp om förnuft.

Foto: White Arkitekter

Insändare2022-02-22 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Byggdrömmarna som aldrig blev av. Ja, så löd rubriken i en artikel som Katrineholms-Kuriren publicerade i juli 2015. Jag välkomnar förtätning av vårt stadscentra så länge det sker med vett och sans. Men nu kära stadsplanerare, politiker och byggare, visa mod och förpassa för all framtid guldhuset på Stortorget till framtida lista över ”byggdrömmarna som aldrig blev av”!

Skulle det inte kännas bra, att utöver ert i övrigt många gånger förtjänstfyllda arbete med vår kommuns utveckling, även bli ihågkomna som "de som vågade ändra sig i ett fall"? 

Eller är prestigen tyngre än förnuftet och är det fullkomligt ointressant att endast en visar positiva tankar till byggande av bostadshus på Stortorget bland de cirka 40 som lämnat synpunkter i samband med planhanteringen.

Ta de goda exemplen som ursprungligen fanns i processen exempelvis att behålla och förädla arkaden och övriga ytor. Den förädlade arkaden får en solsida att användas av restaurang- och kafe’besökare. Behåll och låt utveckla resecentret. Var rädd om de centrala ytorna, men en mindre saluhall kanske får plats. 

Vår kommun har alla förutsättningar att växa och kanske når vi våra politikers mål. Bygg då inte fast oss i en ”bostadskoloss” på vårt fina Stortorg. Låt fontänen vara kvar och i övrigt kan torget få ett lyft genom grönoaser och lämpliga aktivitetsytor. Av någon anledning togs dessa planeringsskisser bort från hanteringen i ett tidigt skede eftersom någon kom med idén om landmärkesbyggande som under processen haft många olika namn, men som nu i folkmun döpts till ”guldhuset”. 

Till slut en vädjan till alla beslutsfattare: Var mer lyhörda för opinionen! Till och med beslutsfattare kan vara på väg åt fel håll!