Beslutsfattar vänder kappan efter vinden

Beslutsfattare borde vara mer som Stanislav Petrov och stå stadigt när det blåser och vägledas av mod och integritet, skriver "Vill inte ha tillbaka Kalla kriget".
Bilden: Stanislav Petrov, känd i väst som "Mannen som räddade världen", för sin roll i att avvärja ett kärnvapenkrig på grund av ett falskt missillarm. Bilden är från 2015.

Beslutsfattare borde vara mer som Stanislav Petrov och stå stadigt när det blåser och vägledas av mod och integritet, skriver "Vill inte ha tillbaka Kalla kriget". Bilden: Stanislav Petrov, känd i väst som "Mannen som räddade världen", för sin roll i att avvärja ett kärnvapenkrig på grund av ett falskt missillarm. Bilden är från 2015.

Foto: Pavel Golovkin

Insändare2022-05-17 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vet ni vem Stanislav Petrov är? De flesta gör inte det. Stanislav föddes 1939 i Vladivostok, i bortersta Sovjetunionen och kallas "Mannen som räddade världen". Och det med all rätt. Natten mellan den 25 och 26 september 1983, när Kalla kriget var som kallast, arbetade Stanislav som analytiker med det sovjetiska kärnvapenvarningssystemet. Systemet visade den natten att USA hade avfyrat fem missiler mot Sovjetunionen. 

Vad gjorde Stanislav Petrov? Agerade han som svenska beslutsfattare i någon form av panik, eller hade han is i magen och började analysera vad som faktiskt skedde? Han frågade sig själv: Är fem ett rimligt antal missiler om USA hade velat jämna Sovjet med marken? Skulle det kunna röra sig om något annat? 

Det kom att visa sig att Stanislavs analys hade varit korrekt. Det slog inte ner några bomber. Varningssystemet hade gett utslag på grund av ett ovanligt väderfenomen.  Hade Stanislav tryckt på knappen som han hade order att göra, hade kärnvapen avfyrats mot USA och de hade i sin tur avfyrat sina kärnvapen. Följden hade blivit katastrofal. Hundratals miljoner människor hade dött. Stora delar av världen hade raserats. 

Vill vi tillbaka till Kalla kriget, eller är det dags för svenska politiker och journalister att besinna sig, vänta, analysera, innan man bryter 200 år av alliansfrihet och går in i en kärnvapenpakt med enda syfte att skrämma en annan kärnvapenmakt? Beslutsfattare borde vara mer som Stanislav Petrov och stå stadigt när det blåser och vägledas av mod och integritet, istället för att ängsligt vända kappan efter vinden!