Bättre förutsättningar för lärare

Fråga inte vad din lärare kan göra för dig, fråga vad du kan göra för din lärare. Annars har vi snart inga behöriga lärare kvar. Skriver signaturen "Läraren".

Fråga inte vad din lärare kan göra för dig, fråga vad du kan göra för din lärare. Annars har vi snart inga behöriga lärare kvar. Skriver signaturen "Läraren".

Foto: Gorm Kallestad/TT

Insändare2021-06-09 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur många lärare på dina barns skola byter arbetsgivare inför hösten? Hur många lärare på dina barns skola går ner i tid till nästa läsår? Hur många lärare på dina barns skola lämnar läraryrket helt? Och hur många lärare på dina barns skola har varit eller är sjukskrivna?

Bara de senaste dagarna har jag uppmärksammats på att tre kollegor till nästa läsår gör precis det, lämnar yrket, går ner i tid, eller byter arbetsgivare. Varför? Det finns ofta flera orsaker till att sådana beslut tas av den enskilde läraren, men den övergripande anledningen är den fullständigt orimliga arbetsbelastningen och arbetsmiljön i skolan. Över tid har arbetet i skolan förändrats mycket, precis som i andra välfärdsyrken. Vi springer fortare och fortare för att finansiera våra egna löneökningar. Vi hinner inte reflektera. Vi hinner knappt gå på toaletten under arbetsdagen. Och allt ska skolan lösa. Vi läser så gott som dagligen i media om alla samhällsproblem som vi ska jobba med. Dessutom verkar alla veta bättre än lärarna. Alla har ju gått i skolan. Och många är föräldrar.

Vad vill vi ha för samhälle i framtiden? 

Vill vi ha barn, unga och vuxna med goda kunskaper och demokratiska värderingar, människor som har kompetens att delta i vårt demokratiska samhälle så behöver lärarna ha mycket bättre förutsättningar än idag.

Så fråga inte vad din lärare kan göra för dig, fråga vad du kan göra för din lärare. Annars har vi snart inga behöriga lärare kvar.

Världens bästa sommarlov önskar jag er, alla kollegor!