Barnfamiljers pengar ska inte stoppas i egen kassa

Vi vill uppmana alla partier att tänka om och se det som regeringen ser - en extra hjälp till ekonomiskt utsatta barnfamiljer även i Vingåker.

Vi vill uppmana alla partier att tänka om och se det som regeringen ser - en extra hjälp till ekonomiskt utsatta barnfamiljer även i Vingåker.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2024-05-23 14:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Redan 2022 införde den dåvarande regeringen ett extra höjt bostadsbidrag för barnfamiljer. Man gjorde det för att ekonomiskt underlätta när höjda elräkningar och stora kostnadshöjningar för mat och boende skedde. Ett snabbt sätt att kompensera för just detta är ett extra höjt bostadsbidrag. Även dagens regering tycker att det är ett träffsäkert sätt att ge barnfamiljer ett extra ekonomiskt stöd.

Vi i Socialdemokraterna tyckte då 2022 att även de familjer som har försörjningsstöd skall få denna extra ersättning. Är det några som också har det väldigt tufft är det barnfamiljer med försörjningsstöd. Vi tog då beslut om att denna ersättning skulle ligga utanför normberäkningen av försörjningsstödet. Då fick även dessa familjer ett extra tillskott. Annars hade kommunen räknat av och sänkt stödet i motsvarande grad. Man kan säga att kommunen skulle tjäna på att räkna in det i normen.

Vi trodde att vårt tidigare gemensamma beslut i nämnden fortfarande gällde, men det gör det inte längre. Moderaterna i Vingåker beslutade själva att inte förlänga bidraget i enlighet med vad regeringen ville. Man anser att det blir för dyrt och att kommunen behöver förbättra sitt underskott.

Med anledning av det har vi Socialdemokrater lämnat ett nämndinitiativ som kommer att behandlas på nämnden den 27 maj. Tyvärr föreslår Moderaterna att avslå initiativet. Vi vill ändå uppmana alla partier att tänka om och se det som regeringen ser, en extra hjälp till ekonomiskt utsatta barnfamiljer även i Vingåker. Vi tycker inte att kommunen skall ta det som är tänkt för barnfamiljer och stoppa det i egen kassa.

Camilla Tiredal (S)
Vice ordförande socialnämnden i Vingåker