I skolan gäller arbetsmiljölagen, som reglerar buller och ljudnivåer för elever och personal, från och med förskoleklass. De innebär att barn under sex år, förskolebarnen i stort sätt utgör den enda ”samhällsgrupp” som inte omfattas av lagen!
Så skriver professor Kerstin Persson Wayes i en artikel inför 2019-11-21 i SVD. Detta var en anledning till vår motion om att i Katrineholm behöver ta hänsyn till kända fakta vid byggandet av nya förskolor och vid renoveringar av våra befintliga lokaler.
Vi har även 2017 lyft frågan om ljudtrötthet och stress för barn och hur det ska åtgärdas.
Små barn har mycket känslig hörsel under sina första levnadsår. Det har inte bullerlagstiftningen tagit hänsyn till. Vi behöver tillsammans lyfta detta problem till lagstiftarna. Förskolan är en arbetsplats för personal, men främst en plats för dom som det är till för, barnen.
Mätningar av ljud, mekaniskt ljud från fläktar med mera sker på natten när ingen är där. Inga mätningar sker utifrån lagstiftares krav under tiden barn och personal bedriver förskola! Är det inte konstigt?
Katrineholms stora problem med ljud är och har varit stora barngrupper. Det ansvaret vilar på rektorerna enligt det svar vi fått på vår motion. Hur ska rektorer kunna göra plats för mindre barngrupper när ekonomin alltid är för liten? Politiken styr ramarna, alltså dom pengar som varje verksamhet får till sitt ansvarsområde. Nu byggs det nya förskolor för att få ner antalet barn i stora grupper och för ökat antal barn. Hur många barn som har koncentrationssvårigheter och andra bekymmer mycket på grund av en bullrig miljö hela dagarna får vi inget svar på? Vi måste tillsammans få en miljö för barn och personal som orkar varje timme, dag och vecka.