Autism har aldrig någonsin varit en superkraft

"Autism är ingen och har aldrig någonsin varit en superkraft", skriver insändarskribenten. Här har Vita huset ljussatts i blått ljus för att uppmärksamma Världsautismdagen som inträffar den 2 april. Arkivfoto

"Autism är ingen och har aldrig någonsin varit en superkraft", skriver insändarskribenten. Här har Vita huset ljussatts i blått ljus för att uppmärksamma Världsautismdagen som inträffar den 2 april. Arkivfoto

Foto: Alex Brandon

Insändare2022-10-06 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns en del grejer som vi autistiska personer vill att så många som möjligt ska veta.

När ni skriver om fler än en av oss, skriv "autistiska personer" istället för "person med autism." Majoriteten av oss föredrar identitet före person. Alla borde ju redan förstå att man pratar om människor.

Autism är ingen och har aldrig någonsin varit en superkraft. Det är enkelt för autistiska personer som har fått hjälp att säga att dom har en superkraft när dom kan jobba med sin passion. Det är också ett hån mot andra autistiska personer som har haft extremt svårt i livet.

Vi, precis som andra funktionsnedsatta, är inte här för att inspirera er. Inget "trots att dom är autistiska" eller liknande skräp. Det är förnedrande!

Anta inte att vi inte är kompetenta bara för att vi kämpar med vardagliga sysslor och annat som dom flesta tar för givet. Om ni verkligen var dom mest kompetenta människorna, så hade vi inte haft några problem alls i världen, eller hur?

Vi är inga ekonomiska bördor. Den riktiga ekonomiska bördan är alla pengar som går till lösningar som inte funkar. Skyll inte allt på oss funktionsnedsatta för problem vi själva inte har skapat.

Dom autistiska personer som syns och hörs mest i media är oftast dom rika. Det känns ganska jobbigt för oss andra som får kämpa för att bli tagna på samma allvar som dom. Sen hjälper det inte att folk sätter dom rika på piedestaler, medans vi andra hamnar i skymundan.

Samhället skulle bli oerhört bättre om alla söker inom sig själva och ifrågasätter sina egna fördomar. Justera eran lens och se saker från ett annat perspektiv.