Att vägra viga samkönade par är homofobiskt

Socialdemokraterna i Svenska kyrkan är beredda att vidta åtgärder för att präster ska viga samkönade, skriver ordförandena för SSU Sörmland och HBT-S Sörmland.

Socialdemokraterna i Svenska kyrkan är beredda att vidta åtgärder för att präster ska viga samkönade, skriver ordförandena för SSU Sörmland och HBT-S Sörmland.

Foto: Lise Åserud/TT

Insändare2021-09-06 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Homosexuellas rätt att vigas i Svenska kyrkan klubbades igenom av Kyrkomötet hösten 2009, men enskilda präster kan fortfarande vägra att viga samkönade par. Det är inget annat än diskriminerande och homofobiskt. Socialdemokraterna i Svenska kyrkan är beredda att vidta åtgärder för att präster ska viga samkönade.

Rätten för samkönade par att vigas i kyrkan är något vi socialdemokrater är stolta över och står i försvarslinjen för. Störst av allt är kärleken och kyrkan ska vara en plats för alla, oavsett var du står i din tro, från vaggan till graven. Det finns politiska krafter som vill stänga ute andra och använda kyrkan som en arena för att sprida rasistiska idéer. 

Socialdemokraterna i Svenska kyrkan går till val på en öppen och solidarisk folkkyrka som står för allas lika värde. Nu vill vi gå ett steg längre i fråga om samkönade äktenskap. Vi har varit med och infört samkönades rätt att vigas i kyrkan. Nu är det dags att reglerna ändras så att det inte ska gå för nya präster att neka samkönades rätt att vigas i kyrkan. 

Precis som i debatten om barnmorskor kan vägra utföra aborter har vi samma svar här. Arbetsuppgifterna ska följas och vi kan inte tillåta att det förekommer diskriminering, kyrkan ska vara öppen för alla.  

Socialdemokraterna kommer vidta nödvändiga åtgärder i arbetet mot diskriminering för en öppen och jämlik folkkyrka.