Att förbjuda PFAS-ämnena borde vara självklart

PFAS finns bland annat i brandskum.

PFAS finns bland annat i brandskum.

Foto: Roger Culmsee (arkiv)

Insändare2024-03-19 14:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det kommer nu allt fler rapporter om spridningen av PFAS i vatten, grönsaker och till och med hos foster kan forskarna konstatera att de fått i sig dessa ämnen. Detta rör sig om en kemikalie som tar så lång tid att bryta ned att man talar om ”evighetskemikalier” och som därför ansamlas mer och mer i vår miljö. 

Nyligen kom en undersökning från Sveriges lantbruksuniversitet där man analyserade halterna av PFAS i blodet hos 1000 10 -21-åringar där nästan 30 procent hade högre halter i blodet än EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet anser vara säkert för hälsan. Det finns tusentals besläktade ämnen på marknaden, de flesta helt otestade. Hälsorisker har konstaterats i form av ökad risk för cancer, leverskador och de kan påverka vår förmåga att få barn. Ämnena finns i många produkter som teflonstekpannor, kläder, skidvalla, skönhetsprodukter och brandskum. 

Efter en rättsprocess fick Kallingebor rätt till skadestånd efter att kommunens dricksvatten innehållit för höga halter PFAS. Kemikalieinspektionen i Sverige har tillsammans med myndigheter i flera andra länder föreslagit att EU förbjuder dessa ämnen. Om de inte förbjuds nu kommer problemen och kostnaderna att växa. Vi kan påverka genom att rösta i EU-valet 9 juni. 

Naturskyddsföreningen, som är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening, kommer i april att publicera en granskning av hur våra EU-parlamentariker agerat i klimat- och miljöfrågorna. 

Ta del av den på Naturskyddsföreningens hemsida.

Liselotte Elén
Bernt Arklöf
Anders Granquist
Naturskyddsföreningen i Katrineholm