Det kommer nu allt fler rapporter om spridningen av PFAS i vatten, grönsaker och till och med hos foster kan forskarna konstatera att de fått i sig dessa ämnen. Detta rör sig om en kemikalie som tar så lång tid att bryta ned att man talar om ”evighetskemikalier” och som därför ansamlas mer och mer i vår miljö.
Nyligen kom en undersökning från Sveriges lantbruksuniversitet där man analyserade halterna av PFAS i blodet hos 1000 10 -21-åringar där nästan 30 procent hade högre halter i blodet än EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet anser vara säkert för hälsan. Det finns tusentals besläktade ämnen på marknaden, de flesta helt otestade. Hälsorisker har konstaterats i form av ökad risk för cancer, leverskador och de kan påverka vår förmåga att få barn. Ämnena finns i många produkter som teflonstekpannor, kläder, skidvalla, skönhetsprodukter och brandskum.
Efter en rättsprocess fick Kallingebor rätt till skadestånd efter att kommunens dricksvatten innehållit för höga halter PFAS. Kemikalieinspektionen i Sverige har tillsammans med myndigheter i flera andra länder föreslagit att EU förbjuder dessa ämnen. Om de inte förbjuds nu kommer problemen och kostnaderna att växa. Vi kan påverka genom att rösta i EU-valet 9 juni.
Naturskyddsföreningen, som är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening, kommer i april att publicera en granskning av hur våra EU-parlamentariker agerat i klimat- och miljöfrågorna.
Ta del av den på Naturskyddsföreningens hemsida.
Liselotte Elén
Bernt Arklöf
Anders Granquist
Naturskyddsföreningen i Katrineholm