Ätstörningar – viktigt att få rätt behandling

Det brukar sägas att pojkar agerar utåt och blir störiga, flickor skär sig eller får ätstörningar, vilket kan stämma väldigt ofta. Skriver insändarskribenten.

Det brukar sägas att pojkar agerar utåt och blir störiga, flickor skär sig eller får ätstörningar, vilket kan stämma väldigt ofta. Skriver insändarskribenten.

Foto: Adam Ihse / TT

Insändare2020-11-23 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar till nyhetsartikeln "Hon lider av dolda ätstörningen: "Vill leva" publicerad 16:e november 2020.

I Katrineholms - Kuriren den 16:e november läste jag om en ung kvinna som har problem med hetsätning. Mycket modigt att träda fram och ett intressant och väldigt sorgligt reportage. Och jag kan bekräfta att det har inte det minsta med karaktär eller dålig kontroll att göra. Snarast dålig självkänsla, kanske övergrepp, trauma och annat man kan ha råkat ut för som barn.

Det brukar sägas att pojkar agerar utåt och blir störiga, flickor skär sig eller får ätstörningar, vilket kan stämma väldigt ofta. Och socker, eller mat, kan ge tröst det dämpar ångesten ett tag i alla fall. Andra gånger är det oklart vad som får igång ätandet. En flashback till något läskigt och vips börjar det hela om igen. En doft eller ett ljud som påminner om något obehagligt och massor med mat dämpar.

Ett knep är att aldrig ha något sött hemma som godis och annat. Men då kan det istället gå bra att vispa ihop någon smet och äta rakt av, äggtoddy, eller bara en massa mackor. Min erfarenhet är att man måste komma på vad jag själv går igång på och ta tag i det. Kanske via Kognitiv beteende terapi (KBT), psykolog eller annat och var beredd på att det tar tid. Jag har kämpat i decennier och jag är inte fri än.