Återkommunalisera städningen i Katrineholm

Att ta tillbaka städningen i egen regi skulle ge många fördelar. Vi skulle få en sammanhållen syn på städningen inom hela kommunens verksamhet. 
Skriver Tony Rosendahl, gruppledare Vänsterpartiet.

Att ta tillbaka städningen i egen regi skulle ge många fördelar. Vi skulle få en sammanhållen syn på städningen inom hela kommunens verksamhet. Skriver Tony Rosendahl, gruppledare Vänsterpartiet.

Foto: Janerik Henriksson / TT

Insändare2020-09-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På våren 2009 beslutade majoriteten i Katrineholms kommunfullmäktige att privatisera den kommunala städningen. Det var ett beslut som togs utan konsekvensanalyser och underlag. Det var även ett beslut som vi i Vänsterpartiet röstade nej till. Sedan dess har ett antal bolag haft i uppdrag att sköta den kommunala städningen med varierande resultat.

Vi har också sedan dess kunnat ta del av olika vittnesmål om hur städningen har fungerat, om hur stressad personal tvingas städa lokaler på snålt tilltagna tider och hur detta påverkar människors hälsa och kvalitén i städningen. Kommunen har själv inte heller varit nöjd med städningen. På senaste mötet med bildningsnämnden kunde vi ta del av rapporter om chefer som har fått lägga otaliga timmar på arbetsmiljöproblematik kopplad till städningen och samstämmiga uppgifter om hur städningen inte har fungerat på våra skolor.


Att ta tillbaka städningen i egen regi skulle ge många fördelar. Vi skulle få en sammanhållen syn på städningen inom hela kommunens verksamhet. All lokalvård kan då bedrivas utifrån kommunens mål om goda arbetsförhållanden för personalen, om heltid som norm, om hög kvalitet inom alla verksamheter och utan vinstintressen. Då får vi bättre kontroll över både organisation, ekonomi och arbetsmiljö. Därför har vi i Vänsterpartiet också skrivit en motion till kommunfullmäktige om att återkommunalisera städningen.