Ärlighet och respekt saknas i samhället

Ärlighet och respekt ! Två ord som betydelsen har fallit bort i dagens hårda och tuffa samhälle, tycker insändarskribenten.

Ärlighet och respekt ! Två ord som betydelsen har fallit bort i dagens hårda och tuffa samhälle, tycker insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-04-11 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ärlighet och respekt ! Två ord som betydelsen har fallit bort i dagens hårda och tuffa samhälle. Respekt är för mig som är uppfostrad att säga "tack" om jag får något, någon som hjälper mig eller när jag får svar på min fråga, när någon håller upp dörren för mig osv.

Respektlöst är i mina ögon personer som enbart för egen vinning gör saker, exempelvis ställer sig på familjeparkeringen på Ica Maxi för att slippa gå tio meter utan att ha någon familj med sig, cyklister som anser att dom har all rätt att cykla där och när dom vill, bilister som tycker det är värt risken att krocka för att tjäna två sekunder för att dom kör ut framför mig i en korsning osv. 

Ärligheten verkar också ha försvunnit då det i dag enbart oftast ska handla om "dig" och vad du kan göra få egen vinning. Att inte stå för vad man säger och när sanningen uppdagas så kommer man med ytterligare en lögn för att klara sig själv, även om omgivningen vet att du ljuger. Allt för att framställa den andra personen i så dålig dager som möjligt. Varför? Jo, för att omgivningen ska se dig som offret och inte som boven. Sanningen kanske svider med lögnen gör ont, men så länge den andra personen inte blir drabbat så gör det inget.