Arbetsgivaren kan inte tvinga personal till vaccination

Som arbetsgivare har vi idag ingen rätt att tvinga personalen att vaccinera sig för covid19, skriver Mari-Louise Karlsson (S) ordförande vård- och omsorgsnämnden  och Anna-Lena Ramstedt, förvaltningschef vård- och omsorgförvaltningen.

Som arbetsgivare har vi idag ingen rätt att tvinga personalen att vaccinera sig för covid19, skriver Mari-Louise Karlsson (S) ordförande vård- och omsorgsnämnden och Anna-Lena Ramstedt, förvaltningschef vård- och omsorgförvaltningen.

Foto: Eli Hartman

Insändare2021-10-04 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Kan man neka vård av ovaccinerad personal?" Publicerad fredag den 24 september.

Inom vård- och omsorgsförvaltningen ansvarar vi för våra äldre och sköraste medborgare. Vi vill att alla som kan av våra medarbetare ska vaccinerar sig. Som arbetsgivare har vi idag ingen rätt att tvinga personalen att vaccinera sig för covid19, höstinfluensa eller någon annan sjukdom. Och vi har inte heller rätt att ta reda på om personalen är vaccinerad. Så här ser det ut i skrivande stund. Om man följer samhällsdebatten kan man se att denna fråga diskuteras.  

En viktig del i att skydda våra äldre är att fortsätta med våra hygienrutiner och använda den utrustning vi är anvisade att använda. Vi jobbar också aktivt med olika interna kommunikationsinsatser riktade till våra medarbetare där vi lyfter vikten av att vaccinera sig och hur, när och var man kan vaccinera sig.   

Brukar kan alltid neka insatser – av olika anledningar. Nekas insatsen i god tid i förväg försöker vi att lösa den uppkomna situationen. Nekas insatsen direkt på plats, har vi svårt att planera om. I detta fall riskerar insatsen att utebli denna gång.  

För att skydda våra sköraste medborgare vill vi som arbetsgivare att alla medarbetare som kan, ska vaccinera sig.