Arbetet mot mäns våld mot kvinnor måste fortgå

V:

Vänsterpartiet föreslår att kvinnojourerna ges ett anslag på 50 miljoner kronor per år för att garantera ett långsiktigt stöd, skriver Ida Midnattssol, Rue Lindkvist och Thomas Selig, Vänsterpartiet Katrineholm.

Vänsterpartiet föreslår att kvinnojourerna ges ett anslag på 50 miljoner kronor per år för att garantera ett långsiktigt stöd, skriver Ida Midnattssol, Rue Lindkvist och Thomas Selig, Vänsterpartiet Katrineholm.

Foto: TT

Insändare2022-12-04 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från den 25 november, FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor, till och med den 10 december bedrivs den internationella kampanjen Unite! Activism to End Violence against Women & Girls! Och genom initiativet 16 days against gender-based violence.

Internationellt kan vi se hur mäns våld mot kvinnor yttrar sig i såväl strukturella och samhälleliga förtryck som i nära relationer. 24 % av världens kvinnor har utsatts för fysiskt och/eller sexualiserat våld av en partner. I 12 av världens länder går en våldtäktsman ostraffad om han gifter sig med offret. I Sverige mördades 19 kvinnor under 2022 års första hälft av en man hon haft en relation med. I Iran fortsätter förtrycket av kvinnor efter det uppmärksammade mordet på Jina Mahsa Amini.

Med dessa mörka fakta i åtanke kan ingen annan slutsats dras än att arbetet mot mäns våld mot kvinnor, såväl internationellt som nationellt, måste fortgå och intensifieras. Ingen frigörelse kommer av sig själv och det är när vi enas vi blir starka och hörs. Med kampen i Iran som ett aktuellt exempel på de sammanslutningar som görs där folkets röster sprider sig världen över blir vi påminda om vikten av organisering. 

Vänsterpartiet föreslår att kvinnojourerna ges ett anslag på 50 miljoner kronor per år för att garantera ett långsiktigt stöd. Socialtjänsternas arbete med att säkerställa skydd och säkerhet bör anslås 350 miljoner kronor årligen. Vänsterpartiet satsar 30 miljoner kronor på ett femicidpaket för polis och rättsväsende för att mäns våld mot kvinnor, sexköp och människohandel för sexuella ändamål ska hanteras med ökad våldskompetens och rättssäkerhet. Tillsammans ser vi till att mäns våld mot kvinnor blir en del av historien!