Är målet att minska klimatpåverkan i Katrineholm?

Det finns mycket granskog i Sverige eller har funnits. Granbarkborren gör redan med en enda utvecklad generation per år stor skada.Skriver signaturen "Nisse".

Det finns mycket granskog i Sverige eller har funnits. Granbarkborren gör redan med en enda utvecklad generation per år stor skada.Skriver signaturen "Nisse".

Foto: Hasse Holmberg

Insändare2021-01-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I insändaren från den 23 december 2020 skriver kommunens representanter att fjärrvärmen är 100 % förnybar. Nu förstå jag inte ordet förnybar. Om fjärrvärmeverket eldas med ved kallas det för förnybart ? Vad är det som är förnybart? När nya industri- och bostadsområden breder ut sig i Katrineholm och tas skogen ned och ingen nyplantering sker, så vad är det som förnyar sig? Dessutom försvinner mycket granar och almar, vilka angripits av insekter och därav dött. Den största orsaken är att träden påverkats av koldioxidutsläpp, från bl.a. Fjärrvärmeverket i Katrineholm, vilket fått en höjning av medeltemperaturen som följd.

När 100-åriga träd så som alm, ask och gran dör, så innebär det problem i form av att grenar och träd kan falla och orsaka skador på människor och egendom. Kortsiktigt löser man dessa problem genom att såga ned träden och forsla bort dem. Man löser alltså inte orsaken till att träden dött. Orsaken är att något är fel i miljön, vilket framförallt beror på temperaturhöjning, som till största delen beror på dessa koldioxidutsläpp som skett under senare år. 

Det förändrade klimatet har gjort det gynnsammare för skadeinsekter att överleva och föröka sig. Det här har fått till följd att trädens förmåga att försvara sig inte längre är tillräckligt, utan de dör.

Ta istället ned värmeverkets skorsten, så att vi kan slippa det årliga utsläppet av 90.000 ton koldioxid från skorstenen, vilket helt klart bidrar till temperaturhöjningen. Finns det inget annat sätt att värma upp vattnet i fjärrvärmeverket, än med ved och olja ? Jo, visst gör det, bara viljan och målsättningen finns. 

C:a 14 % av de svenska skogarna har dött, vilket innebär att de suger upp 14 % mindre koldioxid. Varför dör träden ?

Grandöd: Det finns mycket granskog i Sverige eller har funnits. Granbarkborren gör redan med en enda utvecklad generation per år stor skada. Granbarkborren utvecklar numera ofta två generationer per år, nu när klimatet blivit varmare eftersom granbarkborrens svärmning är temperaturberoende. Just detta ökar risken för att granarna ska dö.

Almdöd: Almarna vid kyrkan och vid stationen i Katrineholm har dött och är borta nu, inte bara här utan även på de flesta ställen i kommunen. Det är skalbaggen splintborre som sprider almsjukdomen och därför är spridningen av sjukdomen beroende av hur långt skalbaggarna flyger. Spridningen handlar om en relativt långdragen process, men klimatförändringarna ökar skalbaggens spridning. Själva sjukdomsförloppet är dock mycket snabbt. Almdöden är allvarlig, saken är ju den att om en art riskerar att dö ut så betyder det att stora delar av vår biologiska mångfald förstörs.