Ansvarssäkra hanteringen av covid-19 genom granskning

”I olika intervjuer svär regeringen med Stefan Löfven i spetsen sig fria från ansvar inför det faktum att cirka 5000 människor hittills dött i sviterna av covid-19 i Sverige.

”I olika intervjuer svär regeringen med Stefan Löfven i spetsen sig fria från ansvar inför det faktum att cirka 5000 människor hittills dött i sviterna av covid-19 i Sverige.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2020-06-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”I olika intervjuer svär nu olika regioner, myndigheter, tjänstemän men framför allt regeringen med Stefan Löfven i spetsen sig fria från ansvar inför det faktum att cirka 5000 människor hittills dött i sviterna av covid -19 i Sverige. Man menar att delar av kritiken är baserad på felaktig statistik, grova överdrifter och de länder som nu stänger ute svenskar har fel bild.

Borde det då inte vara mycket angeläget för berörda att välkomna en snabbt tillsatt granskning som kan visa att vald strategi är den bästa? Ansvaret för granskningen bör i så fall ligga hos en tribunal som i sin tur tillsätter en grupp, förslagsvis liknade sammansättning som av en haverikommission det vill säga experter från flera områden och länder som på ett oberoende och rent mekaniskt vis analyserar hanteringen av pandemin.

Anledningen till att det bör vara just en tribunal som ansvarar för utredningen är de juridiska konsekvenser som det måste få för ansvariga politiker, myndigheter och tjänstemän, det vill säga om det skulle visa sig att man inte utfört sitt uppdrag korrekt. Den svenska strategin har i så fall förorsakat otroligt många människors lidande samt ett historiskt stort antal döda till följd av en pandemi. Då kan påföljden inte räcka med en anmälan till KU, eventuell prickning eller misstroendevotering som politisk konsekvens. Om en motsvarande strategi, till exempel lansering av en felaktig medicin som realiserats av icke politiskt tillsatta tjänstemän och som resulterar i att cirka 5000 personer dör. Sannolikheten att konsekvenserna för en sådan olycklig händelse skulle stanna vid enbart uppsägning och utan ytterligare juridiska påföljder är helt orimlig.

Om den svenska modellen för hantering av pandemin däremot visar sig vara rätt väg så kommer utredningen istället bekräfta att beslutad strategi varit bästa möjliga lösning under rådande omständigheter. Resultatet skulle därmed också stävja felaktiga misstankar, spekulationer och ryktesspridning. Medborgarna kan då känna sig mer trygga i vetskap om att utredningen kommer genom en oberoende grupp som bevisat att Sverige fungerar även under kristider.