Ändra reglerna för att ta körkort

"Missnöjd elev" tycker att reglerna som finns när man ska ta körkort borde ändras.

"Missnöjd elev" tycker att reglerna som finns när man ska ta körkort borde ändras.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-04-13 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trafikverket har bestämt att tiden mellan det teoretiskt kunskapsprov och det körprov är bara sex månader. Om perioden har gått ut ska eleven göra om det teoretiska igen.

Det är svårt för en elev att vara 100 procent framgångsrik, sedan misslyckas och förlora dessa rättigheter av skäl utanför elevens kontroll. Till exempel klarade jag kunskapsprov med poäng 58/65 och se hittade jag en plats för körprov om en och halv månad. När jag inte blev godkänd på körprovet, anmälde mig i närmaste körskola.

Problemet är de höga avgifterna och skillnaden i priser mellan skolor. Ett annat problem är också att jag inte själv kan söka och få plats för körprovet i den stad jag bor – i Katrineholm. Man kan bara söka via körskolorna.

Jag hoppas att man ändrar reglerna så att man själv kan boka tid och plats för körprovet i den stad som passar, oavsett om det är en liten eller stor stad. Dessutom borde priser per utbildningstimme bestämmas av Trafikverket och teoriprovets period borde vara giltig i ett helt år istället som det är nu, ett halvår.