Amazons satsning på Djulö gärde – väcker frågor

När nu det amerikanska företaget Amazon etablerar sej mer och mer i Katrineholm krävs samhällets investeringar i mera el samt borttransport av stora mängder "dagvatten". Skriver Stig Högnäs , pensionär.

När nu det amerikanska företaget Amazon etablerar sej mer och mer i Katrineholm krävs samhällets investeringar i mera el samt borttransport av stora mängder "dagvatten". Skriver Stig Högnäs , pensionär.

Foto: Stina Järperud

Insändare2021-04-28 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När nu det amerikanska företaget Amazon etablerar sej mer och mer i Katrineholm krävs samhällets investeringar i mera el samt borttransport av stora mängder "dagvatten" från tak, asfalterade ytor och vägar. Hela östra industriområdet växer, dagvattenmängden ökar, allt skall ner till Djulösjön. Dagvatten är förorenat, då är det lämpligt att anlägga en våtmark där växter tar upp föroreningarna innan 
vattnet släpps ut i sjön. Det är stora investeringar för samhället. Att Amazon tar en kostnad för detta är ok, men säkert kommer Amazon att i framtiden dra fördelar av sin investering.

Det skall ju byggas en ny elkraftledning mellan Hedenlunda ock Katrineholm. Man kan anta att det erfordras för Amazons verksamhet. Vem skall stå för den kostnaden? Kommer alla elkonsumenter att få stå för den kostnaden?

Sverige har blivit ett "Klondyke" för jättestora utländska dataföretag. Från Luleå i norr ner genom hela landet finns en mängd el och eleffektslukande datahallar. Det är enorma mängder, någon läsare kanske vet hur mycket eleffekt och el det handlar om för en hall?
Varför etablerar datajättarna sej i Sverige? Dels för vårt kalla klimat, dels för att vi är villiga att ställa upp med billig elkraft. Det säjs att dom inte behöver betala elskatten om 42 öre per kilowattimme som vi andra betalar.

Vad jag erfar skapar det inga jobb här mer än att lokala byggföretag fått bygga skalet/ huset. En stor del av Amazons produkter är att sälja molntjänster till företag. Ett direkt hot mot svenska liknande företag. Man kan fråga sej om vi tagit in en gökunge i boet.