Allemansrätten gäller alltid i Sverige

Kom ihåg att allemansrätten alltid gäller i Sverige. Skriver signaturen "Värna Allemansrätten". Vägen på bilden har ingen koppling till insändaren.

Kom ihåg att allemansrätten alltid gäller i Sverige. Skriver signaturen "Värna Allemansrätten". Vägen på bilden har ingen koppling till insändaren.

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Insändare2021-05-20 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Strax före Tisenhult i Östergötland vid två olika vägar har man satt upp skyltar. Vid den ena vägen anger skyltarna: Fordonstrafik förbjuden - vägbom, vilket är helt OK. På en tilläggsskylt står dock: Obehöriga äga ej tillträdeVid den andra vägen finns tavlor med samma text. Där har man kompletterat med ytterligare en skylt som anger: Området är kamerabevakat. Det känns väldigt olustigt. Vem vill bli filmad för att man helt lagligt går eller cyklar på en väg? Verkar väldigt ogint att sätta upp sådana skyltar i ett land med allemansrätt.

Kom ihåg att allemansrätten alltid gäller i Sverige.  Allemansrätten innebär rätt för alla människor att färdas över privat mark i naturen, att tillfälligt uppehålla sig där och till exempel plocka bär, svamp och vissa andra växter. Med rätten följer krav på hänsyn och varsamhet mot natur och djurliv, mot markägare och mot andra människor

Skyltarna som anger obehöriga äga ej tillträde strider mot allemansrätten och borde tas ned. Ni som vill gå eller cykla på vägen är i er fulla rätt så strunta i de felaktiga skyltarna. Det är ALLEMANSRÄTTEN som gäller. Det trodde jag att alla i Sverige visste.