Alla ska tydligen cykla i framtidens Katrineholm

Tydligen ska parkeringar i centrum göras om till cykelparkeringar för att få bort bilarna.

Tydligen ska parkeringar i centrum göras om till cykelparkeringar för att få bort bilarna.

Foto: Anton Swärdhagen

Insändare2024-06-12 14:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag kan inte hålla mig borta från att läsa kommunstyrelsens handlingar och till mötet den 12 juni är budgeten ett av ärendena.

När man läser investeringarna blir man ”mörkrädd”. Det är cykelbanor för massor med pengar. Tydligen är det tänkt att vi alla ska cykla i framtiden. 

Bland annat ska parkeringar i centrum göras om till cykelparkeringar för att få bort bilarna. Till exempel när det gäller cykelbana till Trolldal så står det om man inte gör den, ”nyinflyttade och befintliga boende väljer bilen som färdsätt, i strid mot politiska mål” så ni som bor och tänkt att flytta dit, bil ska ni inte ha. 

När vi nu står inför enorma ekonomiska utmaningar när det gäller bland annat äldreomsorgen så måste vi spara på investeringar och driftkostnader som inte är nödvändiga och cykelbanor överallt är inte nödvändigt. 

Till exempel den fjärde cykelbanan till Stora Djulö hade inte behövts. Det är ännu ett bevis för att det inte var genomtänkt är att när man skulle dra den innan korsningen ut på gärdet och gärdeskanten stötte man på ett ”stenröse”. Hade man haft lite kunskap om området så hade man vetat att man inte kan gräva hur som helst på grund av fornlämningar. 

Minns när man skulle renovera Nybygget så fick man knappt gräva i trädgården runt huset för länsstyrelsen. Ännu en okunskap på samhällsbyggnadsförvaltningen. Nu får man dra den fram till korsningen istället. 

Vet ni vad den tjänsteman som beslutat om cykelbanan sa till mig när jag sa att vi är många som måste använda bil för att förflytta oss. Till exempel jag som bor cirka 2 mil utanför – jo, tjänstemannen tyckte jag kunde cykla och en dag i veckan ta bilen när jag skulle handla. Med den inställningen så kommer detta fortsätta till allt är ombyggt till cykelbanor. 

Jag rekommenderar er alla att läsa kommunstyrelsens budget. Vi behöver locka fler invånare till Katrineholm. Det gör vi med bra kvalité på förskola, skola och äldreomsorg – inte massor med cykelbanor.

Ewa Callhammar
Liberalerna i Katrineholm