Att våra äldre kanske har det lite svårare med den digitala utvecklingen kanske inte är så svårt att förstå. Men hur har man anammat smarttelefoner och datorer? Det har vi låtit undersöka med hjälp av Kantar Public som intervjuat 302 personer mellan 65-90år i Vingåker. Vi passade även på att fråga om lite andra saker som mående och transportsätt för att ta sig till olika platser.
87% svarar att man har internet hemma och 70% använder en dator. En smart telefon har 81%. Det man använder sina digitala verktyg mest till är Swish/bank-id och sin internetbank. Man upplever det svårt att hänga med i den tekniska utvecklingen och många upplever att det begränsar deras vardag. Här tror jag våra satsningar på Digidel-center på biblioteket har en viktig roll för att även våra äldre skall ha en möjlighet att lära sig använda digitala verktyg. Även våra pensionärsföreningar har liknande utbildningar så även studieförbunden.
Hur mår man då? 87% svarar att man är nöjd med livet och 9 av 10 känner ingen ofrivillig ensamhet. Det finns en bild av att ensamheten breder ut sig och en hög otrygghet när man skall gå ut, men här svarar nästan 90% att man känner sig trygg utomhus. När det kommer till sin egen ekonomi anser 51% att den är bra och 12% att den är dålig eller mycket dålig. Väldigt många vill bo kvar i sitt hem och den bygd man bor i, hela 80% svarar det. När man sedan skall åka till affären eller apoteket har flertalet en bil som transportsätt. Många går eller får skjuts av en bekant, men ingen åker buss. Det kan man fundera på varför det är så att man inte väljer bussen.
Min slutsats av denna undersökning är att våra äldre mår och trivs ganska bra här i Vingåker. Det pågår en massa olika aktiviteter och många engagerar sig i föreningar. Sen måste vi även ha en plan för de som har det allra svårast både när det gäller ekonomi och mående. Vi behöver hela tiden jobba med tillgängligheten både fysiskt och psykiskt. En attraktiv och välkomnande kommun ökar välbefinnandet för alla.