Äldre har samma rätt till vård som alla andra

Katrineholmaren Ulf Rosén är kritisk till budskapet att vårdutbudet måste begränsas, exempelvis med en övre åldersgräns för vissa operationer.

Katrineholmaren Ulf Rosén är kritisk till budskapet att vårdutbudet måste begränsas, exempelvis med en övre åldersgräns för vissa operationer.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-12-13 18:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Våra äldre har samma rätt till vård och behandling som alla andra i Region Sörmland! Det skall vara en självklarhet, och ingen ska behöva tvivla på det.

Jag skriver detta med anledning av att överläkare Marie Engman, som också är ordförande för Sjukhusläkarna i Sörmland, gått ut i en artikel i SvD och SVT med budskapet att vårdutbudet måste begränsas, exempelvis med en övre åldersgräns för vissa operationer.

Hon säger vidare att Region Sörmland inte kan fortsätta låtsas som att man kan ge alla sörmlänningar all vård och efterlyser mandat att få välja bort vissa patienter från operationsbordet.

Ja, det kan ju synas som en ”enkel lösning” att välja bort alla över en viss ålder för vissa operationer, för att komma till bukt med vårdköerna.

Men mandatet att välja bort människor från operation bara på grund av ålder, det får aldrig våra styrande politiker i Region Sömland ge henne. Istället borde de nu, efter denna olyckliga intervju som oroar så många människor gå ut och klart deklarera att i Region Sörmland diskrimineras ingen på grund av sin ålder, det är uteslutande den medicinska bedömningen som ligger till grund om operation är lämplig.

Det anser jag.

Vid besvärliga tider, som Region Sörmland nu upplever, prövas vår empati, moral och etik . Det gäller då att stå upp för våra grundläggande värderingar.