I en insändare sätter sig Rickard Nordström till doms över den upphävda Academedia-affären och utropar ”den rättrådiga räddaren” Roger Akelius till vinnare. Ett ”pedagogiskt genidrag”, skriver Nordström att Akelius uträttat.
I själva verket ska vi vara glada över att Akelius bärande idé för det svenska skolsystemet avförts från dagordningen. Det den tilltänkte storägaren i Sveriges största friskolekoncern ville genomföra var ett dramatiskt avsteg från den svenska modellen. Hans vision var avgiftsbelagda privatskolor i stället för de avgiftsfria friskolor som garanterar att alla elever kan träffa skolval i demokratisk ordning, oavsett hur rika deras föräldrar är.
Nordström vill avskaffa det fria skolvalet och kräver att politikerna ”återbördar skolan till just samhället”. Men det är ”just samhället” som då skulle göras maktlöst. I ett sådant system bestämmer politikerna vilken skola man går i. Föräldrar och elever – det vill säga samhällets beståndsdelar – skulle få tacka och ta emot med mössan i hand.
Svensk friskola har stärkt kunskapsresultaten och gett elever som varit mobbade, drabbade av NPF-diagnoser, är särskilt begåvade eller av andra anledningar inte passat in i skolan som råkar ligga närmast hemmet en möjlighet att välja själva. Den valfriheten vill en stor majoritet av svenska folket behålla. Samhället vill inte ha en ordning där de rika kan köpa sig fria och alla andra får finna sig i vad politikerna bestämt.