AI framtidssÀkrar svensk bröstcancerscreening

Bristen pÄ röntgenlÀkare Àventyrar bröstcancerscreeningen. Nu mÄste Region Sörmland förbereda införande av AI-stöd i verksamheten, skriver Bröstcancerförbundet tillsammans med ledande AI-forskare.

Bristen pÄ röntgenlÀkare Àventyrar bröstcancerscreeningen. Nu mÄste Region Sörmland förbereda införande av AI-stöd i verksamheten, skriver Bröstcancerförbundet tillsammans med ledande AI-forskare.

Foto: Christine Olsson/TT

InsÀndare2023-02-08 06:49
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Den stora bristen pÄ röntgenlÀkare innebÀr ett reellt hot för regionernas förmÄga att garantera mammografiscreeningen. En utvÀrdering frÄn Socialstyrelsen visar att 17 av landets 21 regioner har brist pÄ röntgenlÀkare. Trots att regionerna arbetar aktivt med sin kompetensförsörjning Àr det svÄrt att fÄ sökande till utannonserade tjÀnster.

AnvÀndningen av artificiell intelligens (AI) inom bilddiagnostik har stor potential att avlasta röntgenlÀkarna och bidra till en kvalitetssÀker bröstcancerscreening. Svensk AI-forskning visar att volymen mammografibilder som granskas av röntgenlÀkare kan minskas med 50 procent med bibehÄllen trÀffsÀkerhet i screeningen. PÄ sÄ sÀtt frigörs tid för röntgenlÀkarna som kan Àgnas Ät mer avancerad diagnostik för de kvinnor som diagnosticerats med bröstcancer.

Än sĂ„ lĂ€nge har AI inte fĂ„tt nĂ„got större genomslag i mammografiscreening, och anvĂ€ndningen av AI inom vĂ„rden Ă€r fortfarande mycket begrĂ€nsad. Inom ramen för ett Vinnovaprojekt tas nu en nationell valideringsplattform för bilddiagnostik fram. Den kommer hjĂ€lpa regionerna med att förbereda ett sĂ€kert införande av AI. För att möjliggöra detta nödvĂ€ndiga teknikskifte krĂ€vs nu krafttag frĂ„n regionerna.

Vi vill uppmana regionerna att:

  • identifiera vilka behov som kan bemötas av AI inom mammografin, och hur ett införande pĂ„verkar personalen och deras behov av kompetensutveckling
  • bygga upp rutiner och kravbild för att noga utvĂ€rdera AI i samband med upphandling
  • klargöra hur det medicinska ansvaret och löpande kvalitetsuppföljning ska hanteras nĂ€r AI införs i verksamheten

Sverige var först i vÀrlden med att erbjuda organiserad bröstcancerscreening till alla kvinnor mellan 40 och 74 Är, vilket i kombination med förbÀttrad behandling har förbÀttrat överlevnaden i bröstcancer. Nu Àr det hög tid för Region Sörmland att framtidssÀkra bröstcancerscreeningen och förbereda för anvÀndning av AI. Det Àr en nyckel till att fler kvinnor i Södermanland ska överleva sin bröstcancer.