Vem ska göra jobbet med att få bort otrygghet och brott? Så här kan vi läsa i Kuriren 14/4 2020. Arbetsmetoden EST (effektiv samordning för trygghet) skapades till följd av de upplopp, bränder och skadegörelser som våren 2013 drabbade några av Örebros stadsdelar.
Händelserna var oförutsedda och ökade otryggheten i stadsdelarna, vars offentliga miljöer på kvällar och helger dominerades av ungdomar och unga vuxna.
I samarbete med universitetet skapade Örebro kommun och polisen en metodhandbok som ligger till grund för arbetet också i Katrineholm.
Polisen samverkar enligt samma modell även med Vingåkers och Flens kommuner.
Samverkan mellan skola, socialtjänsten och polisen har varit framgångsrikt under många år. Barn och ungdomar som hamnar ”snett” är tyvärr inget nytt fenomen.
Familjen är fortfarande den bästa brottförebyggande åtgärden. Om familjerna har rätt stöd och hjälp vid behov, och sist men inte minst får hjälp i tid för åtgärd så kommer många barn och ungdomar få en bättre framtid. Katrineholms kommun har sparat pengar länge på att inte sätta in åtgärder utifrån ”tidig upptäckt – tidig insats”. Prioriteringen har varit att ha ett positivt resultat i pengar (+ 51.1 mkr 2019) efter varje år hellre än att peka på hur kommunen arbetat med åtgärder för barn och unga som hamnat eller kommer hamna i otrygghet och kriminalitet.
Socialdemokraterna och Moderaterna sparar pengar (kommunbesparingar på 20 mkr fr. mars 2019) på skolan, socialtjänsten och äldreomsorgen. Hur EST ska fungera utan tillräckligt med personal som har till uppgift att leda barn och ungdomar på denna rätta vägen är en politisk fråga.
Om problemen ska lösas med otrygghet och brott måste mer än goda administrativa lösningar finnas till hands. Inget barn föds till brottsling. För att lyckas i livet behövs många goda förebilder och personal som klarar av sina dagliga uppgifter. Välfärd är lika med att färdas väl i livet, hela livet!