Långsiktigt ansvar för våra kommuninvånare

Göran Dahlström menar att "Vi har ett långsiktigt ansvar för våra kommuninvånar".

Göran Dahlström menar att "Vi har ett långsiktigt ansvar för våra kommuninvånar".

Foto: Roger Culmsee

Insändare2019-10-29 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på debattartikeln "När är det sämre tider, Göran Dahlström?" Publicerad 25 /10.

De medel som finns i kommunens integrationsfond är medel från Migrationsverket. Medel kommer in månadsvis för varje nyanländ under två år och drygt 90% fördelas till bildningsnämnden, socialnämnden och Viadidaktnämnden. Resten går till integrationsfonden. Syftet med fonden är att täcka kostnader i verksamheten efter de två år då inbetalningarna till kommunen tagit slut. Medlen kan också användas till verksamhet/aktiviteter som kommunen fått avstå till förmån för kostnader för integration i ett tidigare skede.

Dessutom har vi nu en osäker fordran på Migrationsverket för pengar socialförvaltningen eftersökt (32 miljoner kronor).
Får vi inte de pengarna täcker vi det med medel ur integrationsfonden. Alternativet hade varit att vi gjort slut på pengarna och nu fått göra större besparingar eller eventuell skattehöjning.

Att ”spara” pengar för att kunna använda då kostnaderna uppstår, inte då pengarna betalas in, är god ekonomisk hushållning!

Frondelius undrar när det är sämre tider. Vi är idag i en högkonjunktur som håller på att avmattas. Vi hamnar kanske i den djupaste av lågkonjunkturer om ett par år. Se vad som händer i vår omvärld, följ samhällsutvecklingen och läs ekonomirapporten som kom i oktober. De sämre tiderna kommer och det blir ännu tuffare framöver för Sveriges kommuner med ökade volymer inom barnomsorg, skola och äldreomsorg samtidigt som det blir färre i arbetsför ålder.

Vi har ett långsiktigt ansvar för våra kommuninvånare och kan inte göra av med pengar som verkar bränna i fickan på några. Så därför är Socialdemokraternas och Moderaternas sätt att hantera detta ett mycket gott exempel på god ekonomisk hushållning.