Kvinnors frigörelse är en grundläggande nödvändighet

"Kvinnokampen måste överallt vara en oskiljaktig del av klasskampen, oavsett om det är i Iran eller i Sverige", skriver insändarskriventerna. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

"Kvinnokampen måste överallt vara en oskiljaktig del av klasskampen, oavsett om det är i Iran eller i Sverige", skriver insändarskriventerna. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Arkivbild TT

Insändare2023-03-08 13:09
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det pågår en feministisk revolution i Iran och i Kurdistan. Runt om i världen kämpar kvinnor dagligen för rätten till liv och frihet. Så även i Sverige. Detta manifesteras på internationella kvinnodagen.
“Jin, jiyan, azadi” är slagorden som gjort avtryck i hela världen i och med den pågående revolutionen i Iran. Frasen som betyder “kvinna, liv, frihet” kommer från den kurdiska frihetskampen och har präglat motståndet mot Turkiets förföljelse av kurderna och i kampen mot IS. Slagorden har nu blivit symbol för frihet för varje förtryckt folk som reser sig och gör motstånd.


Den feministiska revolutionen i Iran är en gemensam kamp mot statligt förtryck och förföljelse. Den leds av kvinnor och inkluderar befrielse för alla etniska minoriteter som tryckts ned av landets fundamentalistiska ledare. Revolutionen har också tänt hoppet om en global folkrörelse som inte längre går med på världselitens maktspel med människoliv.

Sverige skulle kunna vara en röst för fred i världen. Men istället ser vi hur Sveriges makthavare tar en annan väg – för medlemskap i Nato, militär upprustning och krigshets.
Vänsterpartiet stödjer den feministiska revolutionen i Iran och står i solidaritet med de som tagit till gatorna, som fängslats, som är på flykt och de som mist sina liv för friheten.

Kampen mot kapitalism, ojämlikhet och patriarkat måste gå ihop med kvinnofrigörelsen. Kvinnors frigörelse är inte en välgörenhetshandling utan en grundläggande nödvändighet för det mänskliga, rättvisa och verkligt demokratiska samhället. Kvinnokampen måste överallt vara en oskiljaktig del av klasskampen, oavsett om det är i Iran eller i Sverige. Så länge klassamhället kvarstår kan det knappast talas om kvinnors frihet!

Vänsterpartiet kräver:

Fördöm och sätt stopp för regimens våld och mord på civila!

Kräv omedelbar frigivning av samtliga politiska fångar i iranska fängelser!

Ge de som söker skydd mot regimen en fristad i Sverige eller annat EU-land!

Rikta sanktioner på EU och FN-nivå mot de inom det iranska ledarskiktet som bär ansvaret våldet och dödandet!

Grip och straffa det iranska ledarskiktet, när tillfälle ges, för de brott de begår mot befolkningen!