Gör en variant av "Turning Torso"

Signaturen "Framtidstro 3.0" tycker att man kan göra en  variant av Turning Torso och bygga den på Shelltomten på Vasavägen i Katrineholm.
Bilden: Turning Torso i Västra Hamnen i Malmö.

Signaturen "Framtidstro 3.0" tycker att man kan göra en variant av Turning Torso och bygga den på Shelltomten på Vasavägen i Katrineholm. Bilden: Turning Torso i Västra Hamnen i Malmö.

Foto: Johan Nilsson / TT

Insändare2022-02-18 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De negativa synpunkterna på förslaget om utveckling och förändring av torgmiljön fortsätter att flöda in. Så har det alltid varit när det har dykt upp förslag om någon förändring av stadsmiljön i Katrineholm.

Trots den okände tänkaren som ansåg att "Framtiden tillhör dem som står ut med förändringar" så får man intrycket att detta just i Katrineholm närmast upplevs som ett existentiellt hot. Riksföreningen Kroniska Kverulanter har i just Katrineholm en livaktig lokalavdelning som ser varje förändring i den invanda livsmiljön som en personlig förolämpning.

Stort hus eller mindre, guldfärgat eller rödmålat, hänsyn till stadsbilden eller inte, parkeringsplatser eller inte, saknar betydelse. Det hade inte spelat någon som helst roll hur förslaget än hade sett ut. Det centrala och avgörande är att det innebär en förändring i nu gällande ordning. Stań ska se ut som den alltid har gjort. Helst ska det också vara torghandel med grönsaker som på femtiotalet; trots att de rent kommersiella förutsättningarna för den typen av handel är stendöda sedan länge.

En KD-politiker föreslog att flytta torghuset till Shelltomten på Vasavägen som väl snart blir aktuell för byggnation. Det är inget bra förslag; formen på huset stämmer inte med formen på tomten. Däremot öppnar det upp för en annan tanke som inte är min utan kommer från annat håll: Gör en variant av "Turning Torso" på den tomten. Kanske inte trettio våningar högt, men möjligen 12– 15. Då får vi en fantastisk pendang till huset på torget. Vi får markanta riktmärken som samspelar och ger Katrineholm en tydlig profil för alla resenärer.  Det skulle bli någonting för alla katrineholmare att känna stolthet över.