Ge rätt info om språkval till årskurs 6

Jesper Ek undrar varför kommunen inte informerar om att det inte bara är franska, spanska och tyska som eleverna har att välja på till årskurs 6.

Jesper Ek undrar varför kommunen inte informerar om att det inte bara är franska, spanska och tyska som eleverna har att välja på till årskurs 6.

Foto: Alexander Olivera/TT

Insändare2022-01-24 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min dotter går i årskurs 5 i en kommunal grundskola. Häromdagen fick vi föräldrar information via Unikum om att det är dags att välja språk inför årskurs 6. Rektorn i sitt brev skriver att man kan välja mellan franska, spanska och tyska. Länken hen angav till kommunens informationssida fungerade inte, men efter lite letande hittade jag ändå rätt. På den sidan hittar man vidare information om de tre språken, och varför man ska välja ett modernt språk. Gott så.

Det är bara det att ingenstans nämns den lagliga rätten att välja engelska, svenska, svenska som andra språk, modersmål eller teckenspråk som fullgoda alternativ till de tre språken jag nämnde inledningsvis. Lagen är extremt tydlig i detta, så varför finns inte fullständig information på kommunens hemsida?

Jag vill inte tro att bristen på information bygger på okunskap, inte heller på medvetet vilseledande, men det är svårt att förstå vad det annars kan bero på. Jag vet dessutom att just denna fråga togs upp på bildningsnämnden så här års förra året, men ändå fortsätter precis samma agerande.

Ulrika Truedsson och Johan Lindeberg, vad står detta för och hur och när ska det rättas till så att Katrineholms skolor erbjuder sina elever det lagen ger dem rätt till?