"Är våra planer verkligen en lokal katastrof?"

Caroline Bonde och Henrik Carlsson från Ericsbergs säteri.

Caroline Bonde och Henrik Carlsson från Ericsbergs säteri.

Foto: Emma Eriksson

Insändare2025-02-17 17:31
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren: Värdet på mitt hus minskar – hur många miljoner tjänar du?

Vi förstår att Katrineholm Vind väcker frågor och engagemang och ser fram emot en öppen dialog med alla katrineholmare. Projektet är fortfarande i ett tidigt skede, vilket innebär att alla detaljer ännu inte är fastställda. Därför vore det missvisande att ge definitiva svar på sådant som ännu inte är beslutat.

Däremot har vi en tydlig riktning och analyserar noggrant de möjligheter och utmaningar som finns längs vägen. Våra beslut grundar sig på ett långsiktigt helhetsperspektiv, där Ericsbergs historia, dagens verksamheter och framtidens behov vägs in. Detta perspektiv styr våra investeringar, vare sig det gäller ekonomi eller markanvändning.

Att lyfta fram en enskild och specifik del ur Naturvårdsverkets publikation ”Vindkraftens påverkan på människors intressen” (2021) är inte ett tillräckligt beslutsunderlag för oss – inte när det finns omfattande och samstämmig forskning som tydligt visar att:

Vi står inför en global klimatkris. EU:s klimattjänst Copernicus har fastställt att det globala värmerekordet har slagits och att 2024 är det första kalenderåret med en genomsnittstemperatur 1,5 grader över förindustriella nivåer.

För att hantera detta måste vi minska utsläppen och öka upptaget av koldioxid. Rika länder och regioner, såsom EU, behöver fasa ut fossila bränslen och nå nettonollutsläpp av växthusgaser till 2040. Att ersätta fossila bränslen med förnybar energi är den mest effektiva vägen för att nå detta mål.

Energimyndigheten slår fast att elbehovet på lång sikt beräknas öka till 210–370 TWh år 2045. Redan till 2035 väntas elbehovet ligga i det övre spannet, omkring 280 TWh – en fördubbling jämfört med dagens användning på 140 TWh.

Det finns även lokala fakta att beakta:
I Katrineholm är elanvändningen 397 103 MWh/år, medan den lokala produktionen endast uppgår till 40 075 MWh/år.
Katrineholm Vind kommer att bidra med 220 000 MWh/år – ett betydande tillskott, men inte tillräckligt för att kommunen ska bli självförsörjande på el.

Om vi ser vindkraftsetableringen ur detta perspektiv – är det verkligen en lokal katastrof? Eller är det snarare en möjlighet att stärka bygden och skapa en mer hållbar framtid?