Tipsa oss om nyheter

Mejla oss dina tips på tips@kkuriren.se! Självklart går det även bra att skicka med dina nyhetsbilder och filmer.

Tipsa oss

Tipsa oss

Foto: SÖRMLANDS MEDIA

Journalistik2020-04-29 21:21

Mejla direkt till tips@kkuriren.se

Dygnet runt har vi redaktionell personal på plats som hanterar ditt insända nyhetstips, bild eller film. De gör en nyhetsvärdering av materialet och bestämmer sedan hur vi går vidare. Ofta leder tipsen till en publicering, men i bland kommer vi inte kunna gå vidare med ditt tips. Tänk på att tipsa oss om allt du ser, hör eller känner till som du tror kan bli en nyhet. Förminska aldrig värdet av det du ser eller känner till, låt i stället oss göra den nyhetsvärderingen. Hellre ett tips för mycket!

Du omfattas alltid av källskydd och blir då anonym om du önskar. Du som tipsare omfattas även av meddelarfrihet. Det innebär att du som jobbar inom statliga myndigheter, kommunala myndigheter eller kommunala bolag som kommunen har ett avgörande beslutanderätt över har rätt att lämna tips till oss även om uppgifterna bedöms som hemliga internt. Du kommer självklart att hanteras professionellt och du förblir anonym.

Att tänka på när du tar nyhetsbilder eller filmar
Om det är en nyhetshändelse, tänk på att inte vara i vägen eller störa personal på platsen. Visa respekt och medmänsklighet när du dokumenterar händelser, tänk på den personliga integriteten. Ta inte bilder eller filma inte personer i nöd - hjälp dem i stället. Följ alltid lagen när du tar bilder.

Fotografernas tips - så tar du bästa nyhetsbilden
1. Ta många bilder och om möjligt ur olika vinklar.
2. Gå nära ditt motiv om det inte riskerar att hota den personliga integriteten eller störa.
3. Undvik att fotografera i motljus.
4. Blev bilden väldigt mörk? Om du vill: Justera ljusnivån i bilden med mobilens redigeringsverktyg. Men lägg inget filter på din nyhetsbild.
5. Ta dina bilder och filmer på bredden med mobilen.

Det här gäller för läsarnas nyhetsbilder på Katrinholms-Kuriren
När du skickar in en nyhetsbild eller läsarfilm gör du det i intresse för att få din bild eller film publicerad. Därför är själva publiceringen belöningen. Har du ett särskilt anspråk kring din bild eller film ska det framgå tydligt i ditt mejl till  tips@kkuriren.se

Vill du tipsa oss helt säkert från insyn?
Så här fungerar det:
1. Gå in på websajten: https://sormlandsmedia.newsleaks.se/.
2. Skriv in ditt tips.
3. Lägg till eventuella filer.
4. Skicka.

Som kvitto kommer du sedan att få ett 16-siffrig kod som gör att du kan logga in och redigera ditt tips och skicka uppdateringar. Som inloggad kan du även kommunicera med oss på redaktionen om ditt tips.
Det är viktigt att du är noga med att skriva vad tipset handlar om och vem du är. Att bara skicka in en fil utan en förklaring gör att det blir svårt för oss att förstå vad tipset handlar om.