Donerade 4,7 miljoner till glutenforskning

Katrineholmaren Lars Wiborg avled i september 2018, 66 år gammal. Han har testamenterat 4,7 miljoner kronor till Celiakifonden.

Ellinor Lundvik satt i styrelsen tillsammans med Lars Wiborg i Svenska celiakiförbundet Södermanland.

Ellinor Lundvik satt i styrelsen tillsammans med Lars Wiborg i Svenska celiakiförbundet Södermanland.

Foto: Stina Järperud

Katrineholms kommun2019-10-27 19:46

Generös och hjälpsam. Snäll och allmänbildad. Lars Wiborg beskrivs med värme av sina vänner i de föreningar han var aktiv. Han föddes i Katrineholm 1951 och var staden trogen till sin död 2018. Nu står det klart att han testamenterade hela 4,7 miljoner till Celiakifonden.

I testamentet skrev han: ""Beloppet ska i första hand användas för att upptäcka celiaki hos personer som ännu inte fått diagnosen. "

Celiaki kallas till vardags glutenintolerans och är en kronisk sjukdom. Gluten finns i vete, råg och korn och när en person med celiaki äter gluten förstörs tarmens ludd och därmed kroppens förmåga att tillgodogöra sig vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. 

Lars Wiborg led av celiaki och var aktiv i Celiakiförbundet Sörmlandsavdelning som kassör och senare ordförande. I styrelsen arbetade han nära Ellinor Lundvik från Katrineholm. 

– Länsföreningen var nära att läggas ned 2010 eftersom det var svårt att få ihop en styrelse. Men tack vare Lars så löste det sig.

Enligt Ellinor Lundvik var Lars Wiborg drivande och ordnade med aktiviteter för medlemmarna och trots att han inte hade några egna barn så var han barnkär.

– Han var så generös, hjälpsam och ville alltid ställa upp. Han var verkligen en föreningsmänniska och han brann för celiakiföreningen. 

Enligt testamentet skulle 450 000 tillfalla forskningsfonden och 80 000 den lokala föreningen i Södermanland. När styrelsen fick reda på det så var de tvungna att sätta sig ned. Men senare framkom det också att all övrig kvarlåtenskap skulle tillfalla Celiakifonden. Den totala summan fick Ellinor Lundvik presenterad på en konferens för förtroendevalda i Stockholm i för två veckor sedan.

– Jag tappade hakan och jag och förbundsordföranden stirrade på varandra. Ingen kunde förstå, för ingenting tydde på att han hade mycket pengar.

Donationen betyder förstås mycket för förbundet och för forskningen. I Sverige beräknas upp till tre procent av befolkningen ha celiaki och sjukdomen kan inte botas. Behandlingen är att äta glutenfri mat resten av livet.

På sikt hoppas Ellinor Lundvik att fler får upp ögonen för sjukdomen och på Svenska celiakiförbundets hemsida lyfts nu forskningsfonden fram för att fler ska kunna söka pengar till forskning och även kunna bidra. 

Lars Larsson kände Lars Wiborg sedan barnsben när de växte upp på Söder i Katrineholm. 

– Han hade inga släktingar och Celiakifonden låg honom varmt om hjärtat. När vi var ute och åt så fick han ofta vänta på sin glutenfria smörgås. Han firade ofta högtiderna hemma hos oss och då hade han med sig eget bröd, för att han inte ville vara till besvär. 

Föreningslivet betydde mycket för Lars Wiborg som också var aktiv i Katrineholm-Stora Malms hembygdsförening. I Västra Sörmlands järnvägshistoriska sällskap var han sekreterare. Lars Larsson är ordförande i föreningen och tillsammans besökte vännerna museum och byggde tågbana. Enligt testamentet tilldelas föreningen 25 000 kronor som kommer att används till föreningens löpande utgifter. Wiborgs tågbana donerades också till föreningen.

– Modelljärnvägen är en färdig modell som hans pappa byggde en gång i tiden.

Den står nu uppmonterad och Lars Larsson fixade lite med den senast i veckan. Han minns sin vän som väldigt snäll och allmänbildad. 

– Han kunde allt om det mesta. 

Eskilstunas modelljärnväg fick också ta del av arvet. De fick 40 000 kronor enligt bouppteckningen.

Katrineholmaren Lars Wiborgs arv går till Celiakifonden.
Katrineholmaren Lars Wiborgs arv går till Celiakifonden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!