Henrik Källman gör allt för skämtet

Som ung såg han ståupp på tv och blev kär. I dag driver Henrik Källman flera klubbar som bokar Sveriges största humornamn.

Henrik Källman har gjort sig känd som både arrangör och utförare av ståupp, men han gör också en del poddar.

Henrik Källman har gjort sig känd som både arrangör och utförare av ståupp, men han gör också en del poddar.

Foto: Rebecka Jonsson

Vingåkers kommun2019-11-09 10:00

Henrik Källman kommer ilande till intervjun från sitt jobb på Slottsskolan. Som fritidsledare ansvarar han för att högstadieeleverna har något att göra när de inte har lektion. Han beskriver sin roll som "en skön kille med oklar kompetens".

– Jag har hand om aktiviteter, kafé och elevråd. Jag vill vara en trygg ö för eleverna, säger han.

Men det är i humorbranschen som 30-åriga Henrik Källman har gjort sig mest känd. Ända sedan barnsben har han både velat och haft förmågan att få folk att skratta, säger han. I tonåren såg han programmet Stockholm Live på tv och upptäckte ståuppen.

– Jag blev kär i formatet, men jag förstod inte att det var något jag skulle kunna göra själv.

Men sedan såg han den amerikanske komikern Pablo Francisco, mest känd för sina imitationer av filmtrailerröster.

– Det var det häftigaste jag någonsin sett! Jag insåg att detta vill jag göra, säger Henrik Källman.

Han började imitera Pablo Franciscos imitationer och folk runt honom gillade det. När han fick nys om tävlingen Bungy comedy i Stockholm 2009 anmälde han sig. Han vann sin deltävling och gick till final. Han gick då sista terminen på gymnasiet.

– Jag skulle snart ta studenten men jag åkte till Stockholm tre kvällar i veckan och uppträdde på öppna scener. Tog tåget direkt efter skolan och kom hem vid midnatt.

Finalen gick bra. Men mot segraren – numera rikskände Messiah Hallberg – fanns inget att göra.

Sedan dess har Henrik Källmans ståuppstil utvecklats mot en stillsam humor med många korta skämt som radas upp i raskt tempo. Hans slogan är "flest skämt för pengarna".

– Skämtet är allt för mig, det är viktigare än att berätta en lång historia. Det är helt underbart att få folk att skratta, men det är ett enormt ansvar att uppträda. Publiken har skaffat barnvakt och satt på sig gåbortsskorna och betalat inträde. De måste bli nöjda.

Ofta handlar skämten om vänner, familj eller släktingar – och de är inte alltid så snälla. Men heller inte alltid så sanna.

– Jag skarvar lite. Det är mest en form att stöpa skämten i. Jag utgår från familjemedlemmar men det slår främst mot mina egna brister och svagheter. 

I april 2009 arrangerade Henrik Källman sin första ståuppföreställning i Vingåker. Den ägde rum i skolaulan, fem komiker uppträdde – och Henrik Källman fick blodad tand. Efter några fler spridda arrangemang tog hans ståuppklubb Vinka comedy club fart på allvar 2010 på Vingåkers hotell.

– Jag hade tjatat på Kristoffer Appelquist länge. Till slut gjorde han en provföreställning på Vinka dagen innan sin turnépremiär.

Hotellet var fullsatt. Sedan dess har Vinka lockat ett hundratal komiker – som Ann Westin, Al Pitcher och Magnus Betnér – och har gjort sig ett rykte i humor-Sverige. Klubben har flyttat till Katrineholm, men det storslagna tioårsjubileet nästa år kommer att äga rum i Vingåker.

– Vingåker är jätteviktigt för mig, det kommer jag aldrig att släppa, säger han.

Förutom Vinka, driver Källman också ståuppklubben Lolebro i Örebro sedan i våras.

– Örebro är underutvecklat när det gäller ståupp, men det finns en efterfrågan. Det är en liten intim scen, annars är det bara stora namn som gästar Örebro på sina turnéer.

Men Henrik Källman är inte bara arrangör. Han uppträder också en del själv på ståuppscener runt om i Sverige. Den 6 december ska han exempelvis öppna för Magnus Betnér på konserthuset i Örebro, hans publikmässigt största show hittills.

Mellan varven spelar Henrik Källman också in en del poddar. Bland annat om fotboll.

– Jag har ett jättestort sportintresse. Jag har spelat fotboll, volleyboll och golf, men när jag var 15 skadade jag höften så att jag inte kunde hålla på med någonting längre. Det var en livskris, säger han.

Han planerar också en dokumentär poddserie om den kristet inspirerade sekten World light center som grundades i Vingåker 1981. Sektens ledare Lilly Gardeby ansåg sig vara den återfödda Jungfru Maria. Henrik Källman hittade en hel låda med tidningsklipp om rörelsen och har läst allt han kommit över.

– Jag vill göra en podd om det, men det går långsamt, säger han.

I framtiden drömmer Henrik Källman om att få utveckla sitt skrivande på olika sätt.

– Jag har skrivit manus till Hårdvinklat på TV3 och trivdes jättebra. Jag skulle vilja göra ett pilotavsnitt till en tv-serie och kanske skriva skönlitterärt. Jag älskar all typ av text! Jag är en bra komiker men ännu bättre på att skriva.

Henrik Källman

Ålder: 30

Bor: Vingåker

Familj: Dotter och särbo

Sysselsättning: Fritidsledare (rundpingisorakel) och diversearbetare inom kulturbranschen.

Fritidsintressen: Maniskt samlande av lp-skivor samt att lika maniskt fira Djurgårdens SM-guld i fotboll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!