Jonathan Mann kommer från delstaten South Dakota i norra USA, men bor nu i Sköldinge. Han och hans familj firar inte den amerikanska högtiden Thanksgiving, eftersom de är Jehovas vittnen, men han berättar om firandena under uppväxten.

– Min mamma är kock, jag har många minnen från maten. Nästan alla äter kalkon, men man kan ha skinka också. Jag vet många som röker kalkonen, det tar flera timmar. Det är väl det moderna sättet att involvera männen i matlagningen, säger han och skrattar. 

Till middagen förekommer olika, ofta ganska färgglada, tillbehör. 

– Man äter pekannötspaj, sötpotatis, pumpapaj, zucchinibröd och bananbröd, ugnsrostade morötter. En del har surkål och brysselkål. 

Vanliga svenska kalkoner är inte så stora som de amerikanska Thanksgiving-kalkonerna, men förra året köpte Jonathan Mann och familjen en tolvkiloskalkon från en uppfödare i Stockholm. 

– Det är få som köper så stora kalkoner i Sverige. 

Dagen är ett sätt att umgås, säger Jonathan Mann. Familjerna samlas, lagar mat ihop, en del maträtter, som kalkonen, tar många timmar. Efter måltiden kan familjerna göra julkakor, kanelsnurror tillsammans. Man äter nötter och dricker "eggnog", en slags drink med ägg och mjölk, med eller utan alkohol. 

Numera går få i kyrkan i samband med tacksägelsedagen, berättar Jonathan Mann, snarare har shoppingen tagit över. 

– Black friday blir större och större. Familjer kan gå upp klockan ett på natten och åka och julhandla tillsammans på Black friday.