När Maria-orden instiftades 1916 i Norge blev det den första norska orden för enbart kvinnor och där kvinnor fick bestämma självständigt.
– Grundaren Dagny Kristensen var engagerad för kvinnans ställning i och bidrag till samhället. Vi kvinnor har väldigt mycket att bidra med vi också, och vi måste få ta lika mycket plats. I början av 1900-talet togs kvinnornas bidrag kanske inte tillvara ordentligt. Det går framåt, men vi utgör halva befolkningen och det är viktigt att vi är med och syns i olika sammanhang. Någon kvinnosaksrörelse är vi däremot inte.
Det berättar Karin Karlix, Eskilstunalogens president, som hälsar allmänheten välkommen till ett öppet hus hos Mariasystrarna, i lokaler de hyr av Frimurarna på Strandgatan 18, den 16 oktober. Information, utställning, musik, lyrik och fika står på programmet.
Medlemmarna i Maria-orden har varit tystlåtna om sin existens och var länge tämligen osynliga.
– Vår orden är sluten och ritualerna är hemliga, men det är inte hemligt att vi finns, och de senaste fem, tio åren har tystlåtenheten börjat omvärderas. Ska kvinnor kunna gå med måste de ju få kännedom om oss. Under vårt jubileumsår vill vi gå ut bredare och berätta om vår orden.
Karin Karlix, mångårig vårdenhetschef på Mälarsjukhusets hjärtintensivvårdsavdelning, har varit medlem i Maria-orden sedan 2000 och beskriver vad medlemskapet betytt för henne.
– Jag kunde komma hem sliten efter att ha jobbat heltid och mer därtill, och tänka att jag struntar i mötet i dag. Men maken sa till mig "gå, du är så pigg när du kommer tillbaka".
– Så är det. Den högtidliga, vackra, meditativa ritualbundna logedelen talar till dig, även om du varit medlem i många år. Medlemskapet erbjuder en andhämtningspaus i livet, en varm gemenskap, en närhet och tillit till varandra. Man lär sig att dämpa det vardagskritiska beteendet. Själv har jag blivit öppnare och mindre reserverad tack vare Maria-orden.
Ungefär varannan vecka hålls möten. Syftet med att hålla ritualerna som genomförs hemliga, förklarar Karin Karlix, är att de inte skulle ge deltagaren en upplevelse om det var känt på förhand vad som skulle ske.
– De ger lugn och ro och skapar en meditativ stämning. Kristensen hade sinne för estetik, och ville att allt skulle vara högtidligt och vackert.
Hon uppskattar att medelåldern ligger på runt 65 år. Men de har systrar under 30 och hoppas att fler yngre kvinnor ska finna tiden att ge sig själv lite andhämtning och söka personlig utveckling.
– Det är mer angeläget än någonsin i vårt "bråttomsamhälle" med tystnad, stillhet och fokusering. Vi har möten vid sju tillfällen per termin, det borde man kunna ge sig tid med. För man får verkligen något tillbaka.
I slutet av september fiirades 100-årsjubileet i Oslo, där 2 200 medlemmar samlats för bankett, umgänge och kulturella aktiviteter.