Digitala arkiv ger nya möjligheter att leta

Den som följt tv-serien Allt för Sverige vet hur berörande det kan vara att hitta sitt ursprung. Släktforskning brukar fascinera ju större inblicken i tidigare generationers liv blir.

Släktforskning RC 160322.jpg

Släktforskning RC 160322.jpg

Foto:

Släktforskning2016-03-29 10:54

På kulturhuset Ängeln i Katrineholm ställer KFV släktforskarförening upp med hjälp och råd. En gång i månaden finns jourhavande släktforskare på plats i släktforskarrummet längst bort i huset.

Tillfällena annonseras i På gång i Katrineholms-Kuriren. När tidningen kom på besök en tisdagseftermiddag var aktiviteten hög framför datorskärmarna som alla var upptagna.

Föreningen erbjuder hjälp att komma igång och hitta nya vägar.

Christer Uddin, boende i Flen, är nyvald ordförande i KFV släktforskarförening. Han berättar gärna och visar tillrätta.

– Det är ju så lätt att hitta nuförtiden! Arkiven har blivit mycket tillgängligare för var och en, säger han och syftar på den digitala utvecklingen.

– Många vill komma igång, eller de kanske har kört fast och vill ha hjälp med det. Många tycker att det är svårt att läsa gammal stil. Prästerna skrev med bläckpenna, och ibland kom det en plump, det gör det inte lättare att tyda! skrattar Christer Uddin.

Reinhold Lundin från Valla var en av dem som gärna ville ha hjälp att komma i gång denna dag.

– Jag är nyfiken! Jag har inte börjat släktforska än, bara varit inne och tittat för att jag fick ett tips. Jag har hittat en del saker. Jag kan inte nånting, jag hade bara tur.

Reinhold Lundin har inget särskilt spår han vill kolla upp.

– Jag vill forska i min och min hustrus historik bakåt i tiden, säger han.

Med Christer Uddins hjälp hittar han snabbt sin farfar och följer honom i spåren som finns nedtecknade med prydlig handstil. Där rör sig livet in på 1900-talet. På skärmen bredvid syns uppgifter från 1722.

I SVT-serien Allt för Sverige är det amerikaner som härstammar från Sverige som för första gången besöker förfädernas land och lär känna deras levnadsöden.

"Släktforskning är jakten på en svunnen tid. Men jakten sker inte via historieböckerna, där väldiga krigshärar blandas med en namnlös allmoge i invecklade historiska skeenden. I stället tar vi en annan väg in i historien – vägen via den enskilda människan av kött och blod som grät och svor, dansade och skrattade här på jorden före oss. Vi låter våra egna förfäder utgöra utgångspunkten när vi går på upptäcktsfärd i det förgångna." Så skriver Rötter, Sveriges släktforskarförbund, på sin hemsida.

Släktforskning i dag

Numera sker den största delen av forskningen hemma framför datorn. Kyrkböckerna finns i olika sökmotorer som dock är i abonnemangsform. Pärmar med mikrokort och rullfilm finns i föreningens släktforskarrum på biblioteken.

Källa: KFV släktforskarförening

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om