Pelle och Birgitta Stengård bodde med barnen Lena, Göran, Kristina och Maria i Göteborg. Alla på en plats i Sverige. Familjen kom senare att spridas över världen, men de starka familjebanden finns fortfarande kvar.
Först ut var 17-åriga Lena som efter en luciatävling reste till Saint Tropez och blev upptäckt av en amerikansk man.
– Du måste bli fotomodell, sa han. Åk till Milano!
I Italien träffade hon två engelska tjejer som arbetade som fotomodeller och som bad henne följa med till England. Lena var då 19 år.
Till det första fotouppdraget i London fick hon veta att hon skulle möta fotografen Helmut Newton, en berömd fotograf som var känd för att föredra långa, bystiga kvinnor.
– Jag sov dåligt natten före mötet, men det gick jättebra! berättar Lena.
Bland annat gjorde hon en uppmärksammad reklamkampanj, vars budskap var "Cynthia isn't wearing any panties", Det som skulle säljas var damstrumpor. På reklambilden sitter Lena i baksätet på en Rolls Royce iklädd vit päls och med två småhundar i knäet. Genom bilfönstret syns en herrgård.
I fem år arbetade hon som modell. Att visa kläder var något som då passade henne som handen i handsken och hon har varit omslagsbild på en mängd tidningar.
– Min dröm var att träffa en rik man, gifta mig och få fyra barn, säger hon och ler.
Det var precis så det blev. Hon träffade sin första man, slutade "modella" och flyttade in i ett herrgårdsliknande hus i Hampstead med fyra tunnland tomt och egen tennisbana.
– Joan Collins och Warren Beatty bland andra, kom dit.
Lena började fotografera och under en resa i Israel blev hon inbjuden att följa med till fronten på sexdagarskriget under tiden hennes man gjorde affärer på annat håll. Tidningen Expressen uppmärksammade henne i ett reportage där hon framställdes som krigsfotograf.
Hon har alltid velat stå på egna ben och köpte och sålde vintagekläder.
– Det började med att jag hittade blusar på loppisar som jag köpte för 25 pennies och sålde för 140 kronor. Det här var ju käckt, tänkte jag.
Senare öppnade hon en boutique på Kings Road som hon drev tillsammans med Edina Ronay. De sålde stickade jumprar, som Lena designade, och sin högsta mode över hela världen. Affärssamarbetet bröts och Lena fortsatte med ett nytt projekt – som fotografen i boken Carnivale in Rio.
Det stora huset såldes och ett nytt köptes. Den här gången blev hon "Lady of the manor" i Dorset.
Lena och Douglas Villiers skildes. Tillsammans har de barnen Charlotte och Daniel. Med make nummer två, Michael Proudlock, har Lena barnen Laura och Oliver.
– Min dröm var att få fyra barn – två pojkar och två flickor. Det fick jag!
Så småningom blev hon känd som "Drottningen av denim" med 49 olika jeansfärger. Många inredningstidningar visade hennes egendesignade hem som gick i lantligt vitt, ett mode som senare slog igenom även i Sverige.
Under åren har olika ekonomiska bakslag drabbat henne, men hon har alltid kommit igen och det med råge. Även succén med stickade kläder togs upp igen. Runt 2 000 stickerskor var ett tag engagerade och hon har samarbetat med bland andra Laura Ashley och Ralph Lauren.
– Jag har alltid gillat kläder. It's all about style, you know, säger Lena som ofta blandar in engelska ord då hon pratar. I 40 år har det varit hennes huvudspråk.
Antikviteter är ett annat intresse. I ungdomen åkte hon med sin mamma på auktioner. Barndomens somrar tillbringades ofta vid familjens lantställe i Granhed. En uppväxt som gjort att hon har en förkärlek för att bo på landsbygden.
I dag bor hon i Katrineholm och Granhed tillsammans med sin pappa som nyligen blev änkling.
Sedan några år är hon troende kristen. Flera dagar i veckan hjälper hon till vid Svenska kyrkans second hand-butik Gåvorna på Norr i Katrineholm där hon även deltar i andaktstunder. Dessutom har hon ett nytt projekt.
– Praise the Lord. Kom till Hela kyrkan sjunger i Floda kyrka den 22 mars, uppmanar Lena.
Lena Proudlock
Har drivit LenaProudlock Denim och stylade hem med denimtyger till vita möbler. Sonen Oliver "lackade" till och med en bil med denimtyg. Nuvarande affärsidé: hyr ut sitt stora hus i Cotswold, arbetar ideellt i Svenska kyrkan, sjunger i Floda kyrkokör, älskar hattar.
Lenas liv fick en ny vändning
Efter ett liv som fotomodell, designer och fotograf i England har Lena Proudlock flyttat hem till Sverige. Nu bor hon i Katrineholm och Granhed med sin far, som nyligen blev änkling. "Han är en riktig slavdrivare", skämtar hon kärleksfullt. Lena hjälper även till i Svenska kyrkans second hand-butik Gåvorna på Norr i Katrineholm och är troende kristen.
2 000
stickerskor stickade jumprarna som Lena Proudlock designade. Själv kan hon inte sticka.