Edmund "Charlie" Franzén gick de första skolåren i Djulö skola. Föräldrahemmet, som han i dag har tagit över, ligger vid Rundvägen strax intill. Skolan är i dag rivningshotad och Edmund är en av dem som kämpar för skolbyggnadernas bevarande. Det betyder inte att han har stannat på en stubbe i Djulöskogen hela tiden, även om en av hans två söner nyligen föreslog att han skulle fira sin 65-årsdag på en sådan.
Smeknamnet "Charlie" har följt honom genom livet och kom från ett äldre grannbarn som hette egentligen hette Ulf, men kallades Charlie.
– Jag var bara sex år och Charlie var i tonåren. Jag fick hänga med honom och hans kompisar när de till exempel var vid Djulöbadet. Vi kallades "Stor-Charlie" och "Lill-Charlie". I familjen och bland vännerna kallas jag däremot Edmund.
Att gå i skola var inget den unge Charlie gillade.
– Jag gick bara sju år i folkskolan, som det hette på den tiden. De första åren i Djulö skola.
Som 13-åring började han arbeta på Williamsons mekaniska, innan han sökte in på en yrkesutbildning för att bli målare. Med ett år kvar kom musiken emellan.
– Jag har spelat i många grupper. För mig är proggmusiken inte den som Wiehe och liknande spelar, utan en progressiv, framåtsökande musik.
Den egna musikkarriären började med det lokala bandet Incrowd och fortsatte tillsammans med Esdor Jensen under namnet "Charlie och Esdor". En lyckad kombination som ledde till skivinspelningar och gärdesfesterna 1970 och 1971. På ett av skivomslagen ses en barbröstad, långhårig Charlie bakom sitt trumset framför en stor publik på Gärdet i Stockholm. Tre av de mest kända låtarna var "Tvåmansbridgeblues", "Då klagar mina grannar" och "Dagen är över". Den senare höll senare på att komma med i filmatiseringen av "Populärmusik från Vittula", men föll på målsnöret.
– Så småningom la jag och Esdor av. Jag gick till Musikerförbundet för att få en inkomst. Jag var klädd i afghanpäls och var barfotad. De stirrade på mig med stora ögon när jag sa att jag var villig att spela med vilken grupp som helst, till och med dansband. Det var så jag kom med i Stämbandet.
– Vi var den första svenska popgrupp som fått skriva kontrakt med ett engelskt skivbolag direkt. Vi fick byta namn till Stardust. Vid en av våra spelningar i England satt Eric Clapton, Pete Townshend och jag tror att det även var Jeff Beck, framför scenen. Vi jämfördes med Abba och turnerade i Europa.
Stardust hamnade på Englandslistan, var med i BBC:s tv-program "Top of the pops" och blev omskrivna i den engelska poppressen och representerade Sverige på Europatoppen
Men det riktigt stora genombrottet kom inte som förutspått. När bandet splittrades återvände Charlie till Katrineholmstrakten.
– Jag och mitt ex Monica bodde på landet i Klangstugan. I kvällsmörkret såg man bara en ytterlampa på andra sidan sjön. Jag skottade snö och högg ved. En kontrast till mitt tidigare inte så jordnära liv.
Charlie började bygga instrument, bland annat flera nyckelharpor och kom in på en kurs för hemslöjdssnickare.
Det kreativa sinnet ledde till ett slöjdlärarjobb på olika skolor i Katrineholm och flera slöjdutställningar bland annat i Nyköping, Eskilstuna och Katrineholm.
Sedan 1987 bor han i föräldrahemmet vid Djulö kvarn.
– Jag trivs i tystnaden, med bäcken som ackompanjatör. Dessutom är det pappa som har byggt det här huset, säger det forna popstjärnelöftet Charlie och lyfter av den rostfria kannan med hett kaffe från spisen.
De ugnsvarma kardemummabullarna läggs på ett fat och blommiga sirliga kaffekoppar dukas fram på köksbordets vaxduk, där även en hög med lp-skivor och singlar i vinyl och cd-skivor från hans musikkarriär trängs tillsammans med böcker om den svenska proggmusikens historia.
Musiklivet tog inte slut med hemkomsten till Sverige. Charlie spelar bland annat med Long Leg Jansson och Blues hall of fame-legenden Pelle Lindström. Och efter nyår kommer det återförenade bandet Stardusts nya skiva.
Edmund "Charlie" Franzén fyller 65 år 26 november
Familj: söner Emil och Johan samt särbon Berit
Instrument: har en mängd gitarrer, fioler och en vacker indisk sitar, har flera trumset bland annat ett egenbyggt med återvunna delar som dräneringsrör