Kay Pettersson var tidigare trädgårdsmästare på Julita gård och senare lärare på Öknaskolan. Numera är han pensionär och ägnar tiden bland annat åt Västra Sörmlands gartnersällskap, där han är ordförande sedan tio år tillbaka.
Hans intresse för trädgårdsodling växte fram både genom ett fotointresse och i kontakten med miljön vid torpet som hans pappas morbror, Lövsta-Kalle, hade. Torpet köpte Kay så småningom och flyttade dit 1976. Då jobbade han på Domus fotoavdelning i Katrineholm och fotograferade själv i naturen.
– Jag utbildade mig inom Konsum till butikschef och jobbade också fackligt. Jag stod vid någon form av vägskäl när jag bestämde mig för att börja på Himmelstalunds trädgårdsskola, berättar han.
Han gick på trädgårdsutbildning där i två år och gjorde praktik i kommunens växthus i Katrineholm, som då fanns vid Talltullen, och på Julita gård, som drivs av Nordiska museet.
– När jag slutade skolan 1988 hade den gamla trädgårdsmästaren på Julita gård gått ned på deltidspension, och jag fick hans andra halva av tjänsten. Jag jobbade också halvtid i Valla handelsträdgård.
Mellan 1989 och 1995 var Kay trädgårdsmästare på heltid på Julita. Efter det blev han trädgårdsmästare på Öknaskolan, naturbruksgymnasiet, och sedan lärare där i närmare 20 år. Han undervisade i de flesta trädgårdsämnen.
Det drygt 140-åriga sällskapet han är ordförande för bildades av trädgårdsmästarna på de stora gårdarna runt om i västra Sörmland, som Säfstaholm, Julita, Hedenlunda, Stenhammar och Åkerö. Protokoll från 1892 finns i Katrineholms kommunarkiv.
Dagens medlemmar finns både i Sörmland och på annat håll, och numera är stadgarna ändrade så att den som är trädgårdsintresserad och vill vara med är välkommen.
– Vi ändrade stadgarna när jag blev ordförande för tio år sedan, tidigare blev man invald och skulle ha rekommendation av två trädgårdsmästare, säger Kay Pettersson.
Snart är det dags för årsmöte i Västra Sörmlands gartnersällskap. Det hålls på Åsa folkhögskola den 16 februari.